Ești instalator, proiectant, inginer, administrator de rețea, manager de proiect și vrei să afli mai multe informații despre criteriile după care sa alegi cablurile de fibră optică? Ai ajuns în locul potrivit!
Cabluri de Fibră Optică Singlemode sau Multimode? Care sunt diferențele și cum aleg?
Diferențele dintre fibra optică singlemode și multimode:
- fibrele optice monomodale au un diametru mai mic al miezului (8-12 µm) față de cele multimodale (50 -60 µm);
- cablurile monomodale transmit un singur fascicol de lumină într-o singură direcție/sens, iar cele multimodale au mai multe căi de propagare;
- chiar dacă cele singlemode sunt mai ieftine decât cele multimode, transmițătoarele și receptoarele sunt mai scumpe, astfel ca prețul nu e un factor decisiv;
- cablurile de fibră optică single-mode sunt utilizate pe distanțe lungi (de până la 120 de kilometri), iar cele multi-mode pe distanțe mai scurte (de până la 550 de metri);
- fibra optică single-mode este utilizată pe scară largă în rețelele WAN, iar cea multi-mode în rețelele LAN.
Alt factor important de care să ții cont: condițiile de mediu.
Există cabluri de fibră optică universale, dar de multe ori este mai bine să alegi cablurile care se potrivesc perfect nevoilor tale sau condițiilor mediului.
Cablurile de interior sunt utilizate cel mai frecvent în case, birouri sau unități comerciale. În acest caz, îți recomandăm sa optezi pentru cabluri cu manta ignifugă si protecția împotriva pătrunderii apei. Dacă ai nevoie de cabluri de interior pentru mediul industrial, optează pentru cele tip breakout, care sunt robuste sau cabluri cu fibre de aramidă care asigură o protecție sporită împotriva deteriorării mecanice, inclusiv protecție antirozătoare.
Alte caracteristici de care să ții cont când alegi cabluri de fibră optică de interior: diametrul exterior și, implicit, raza minimă de curbare la interior, forța de tragere maximă suportată, rezistența la strivire.
Pentru exterior, alege cabluri cu manta rezistentă la factorii de mediu agresivi (șocuri / umiditate / UV / îngheț). De exemplu, există cabluri de fibră optică îngropabile, proiectate special pentru instalarea direct în pământ; acestea au un înveliș HDPE cu rezistență ridicată la strivire și la temperaturi scăzute.
În oferta Ethercom vei găsi o gamă completă de cabluri de fibră optică, precum și echipamente și accesorii necesare pentru o infrastructură bazată pe fibră optică – aparate pentru sudare, cuple, cutii de distribuție, media convertoare, module sfp și sfp+, patchcord-uri, pigtail-uri, powermetre și surse laser, splitere și atenuatori optici, video convertoare.
Dacă ești instalator și te înscrii în Programul de Parteneriat Ethercom, vei beneficia de extra-avantaje: consultanță de specialitate, prețuri preferențiale și oferte promoționale personalizate, recomandări către clienți. Detalii aici.