logo

Cabluri UTP: diferențele dintre categoriile 5, 5e, 6, 6A, 7/7A

Cablurile UTP cat. 5

Cablurile UTP cat. 5, deși nu sunt ecranate, ajută la reducerea interferențelor electromagnetice în medii cu surse multiple de interferențe, datorită torsionării firelor și izolației individuale a firelor.

De cele mai multe ori, sunt utilizate în cablarea rețelelor Fast Ethernet, dar și în transportul semnalelor de telefonie.

Cablurile UTP cat. 5e

Este o versiune îmbunătățită a categoriei 5, asigurând performanțe superioare, fără a fi necesare modificări semnificative la infrastructura de cablare existentă.

Cablurile UTP cat. 5e suportă o lățime de bandă mai mare și asigură o atenuare mai mică a semnalului.

Au o frecvență maximă de operare de 150 MHz, fiind potrivite pentru rețele Gigabit Ethernet. Cablurile 5e pot suporta o viteză de transmitere a datelor de până la 1 Gbps la distanțe de până la 100 de metri.

Cablurile UTP Cat. 6 / 6A

Cablurile UTP Cat. 6/ 6A pentru rețelele Gigabit Ethernet impun specificații noi pentru diafonie și pentru zgomotul de sistem, oferind în același timp performanțe înalte la o frecvență mult mai mare față de cat.5e – 250MHz pentru cât. 6 și până la 500 MHz pentru cat. 6A.

Cablurile cat. 6A pot suporta transmiterea de date la viteze de până la 10 Gbps, pe distanțe de până la 100 de metri. 

Au o capacitate superioară de înlăturare a interferențelor datorită construcției torsadate.

Sunt folosite în rețelele de calculatoare, inclusiv în centre de birouri, centre de date și alte aplicații unde performanța rețelei este crucială.

Cablurile UTP Cat. 7

Cat.7/ 7a este un standard de cablu pentru Ultra Fast Ethernet. Cablurile UTP categoria 7 sunt utilizate pentru 10GBase-T, CCTV şi servicii A/V triple-play. Destinate utilizării în reţelele de calculatoare profesionale din interiorul clădirilor.

Vitezele de transfer pentru cat. 7 sunt de 10 Gbps sau mai mult, la distanțe de până la 100 de metri. Categoria 7A poate ajunge la 40 Gps la 50m.

Cat.7 are o frecvență maximă de operare de 600 MHz și Cat. 7A de 1000 MHz.

Performanțele cablurilor UTP Cat. 7 sunt superioare celor din Cat. 5e și Cat. 6 / 6A.  

Ce să aleg?

În cazul unui număr mare de utilizatori, frecvența cablului (exprimată în MHz) devine un factor esențial în alegerea categoriei cablului UTP. 

Alege și în funcție de mediul de utilizare (interior, exterior, condiții de mediu). De exemplu, unele cabluri UTP de exterior produse de NetSet au centrul umplut cu gel care împiedica infiltrarea apei; astfel, cablul poate fi pus în conducte sau cuve, în instalații îngropate în pământ.

Pentru aplicațiile video și audio de editare / procesare, AutoCAD, bazele de date SQL, transferurile de fișiere și chiar profilurile de roaming sunt recomandate cablurile UTP cat.6, deoarece au o viteză de transmitere a datelor mai mare, până la 10 Gigabit în rețea. 

Atât cablurile Cat.5e, cât și cele Cat.6 pot suporta Gigabit Ethernet, cu toate acestea, Cat.6 este certificată pentru rețeaua Gigabit și va funcționa mai bine pe distanțe mai lungi. Deci alegerea cablului Cat 6 va fi mai stabilă pentru a satisface nevoile Gigabit. 

Pentru centrele de date recomandăm categoria 7A sau chiar categoria 8 (standard în pregătire, ce susține viteze de 100 Gbps pe distanțe de 30 / 50m.).

Vezi oferta noastră de cabluri UTP aici: https://ethercom.ro/73-cablu-retea-utp-ftp 

În magazinul online Ethercom.ro găsești tot ce ai nevoie în materie de conectică și rețelistică.

Beneficiezi de suport tehnic gratuit, oferit cu profesionalism și maximă responsabilitate de o echipă formată din ingineri și consultanți pasionați de telecomunicații și electronică.

Iar dacă ești instalator autorizat sau deții o firmă de instalații, Ethercom îți propune un parteneriat durabil și profitabil. Detalii aici.

Leave a Reply

*