Este produsul dintre puterea utilă a semnalului în intervalul de bandă indicat și valoarea bruiajului din această bandă.
|
Este exprimat în decibeli – în conformitate cu formula:
|
|
unde: S/N – raportului semnalului la bruiaj
|
Cu cât acest parametru este mai mare, cu atât este mai bine. Pentru semnalele video o valoare bună este de 48 dB (bruiajul este practic invizibil). Pentru semnalele sonore, bruiajul inaudibil se atinge la valorile de aproximativ 96 dB (calitate CD). Sursele principale ale bruiajelor care apar în cadrul instalațiilor CCTV sunt bruiajele: de transmisie, ale matrițelor sensibile la lumină și ale microfoanelor. De asemenea, au loc bruiaje electronice și cuantice. Totuși, acestea din urmă au o importanță secundară.
|
Bruiajele apărute în timpul transmisiei
|
Nivelul semnalului din cablu scade odată cu distanța de transmitere. Chiar dacă la final semnalul va fi amplificat, acest proces trebuie efectuat împreună cu bruiajele electronice, înrăutățind raportul dintre semnal și bruiaj. Cea mai mare importanță o are distanța pe care este transmis semnalul, precum și tipul de mediu de transmise utilizat. De asemenea, un rol important îl joacă și frecvența semnalului transmis. Sistemele moderne analogice HD necesită alocația unei benzi mai mari (aproximativ 50 MHz), iar din acest motiv – sunt supuse unui risc sporit de bruiaj decât sistemele mai vechi de televiziune analogică (care funcționau în banda de aproximativ 6 MHz).
|
Un alt criteriu important care trebuie luat în considerare este cablul utilizat. În acest clasament, cablul de calculator are cele mai proaste rezultate (deși este varianta cea mai ieftină). Atenuarea acestui cablu este de 20 dB la fiecare 100 m. Aceasta înseamnă că nivelul semnalului după transmiterea peste 100 m va fi de o sută de ori mai slab. Adică – dacă la început semnalul are o amplitudine de 1 V, la capătul cablului acesta va avea doar 10 mV. O variantă mai bună o constituie cablul concentric (coaxial) – atenuarea acestuia este de aproximativ 6-8 dB în banda de frecvență 100 MHz. Cel mai bine se prezintă fibra optică – atenuarea transmisiei este de aproximativ 0,1–0,5 dB pentru fiecare 1 km. De asemenea, fibrele optice sunt rezistente la toate interferențele electromagnetice.
|
Bruiajele generate în elementele sensibile la lumină
|
În cazul acesta un rol important îl are dimensiunea matriței. Cu cât este mai mare elementul sensibil la lumină, cu atât va recepționa mai multă lumină iar bruiajul va fi mai slab. De asemenea, este importantă și construcția matriței.
|
Există două tipuri de matrițe: CCD (Charge-Coupled Device) și CMOS (Complimentary Metal-Oxide Semiconductor). Ambele construcții au atât beneficii cât și lipsuri. Din cauza proprietăților anti-bruiaj, matrița CCD este considerată mai bună. În matrițele de tip CMOS o parte a suprafeței destinate pixelului este ocupată de sistemele electronice de comandă a pixelului. Din acest motiv, pe suprafața sensibilă la lumină ajunge mai puțină lumină, bruiajul fiind mai puternic. Această problemă a fost rezolvată în cazul matrițelor ERMOR, în care elementele electronice care comandă pixelii au fost amplasați sub elementul sensibil la lumină. Din păcate, matrițele de tip CCD au și lipsuri. Printre acestea se numără: funcționarea destul de înceată, consumul sporit de curent electric și prețul mult mai mare. Totuși, datorită caracteristicilor sale, matrițele CMOS sunt mai bune decât varianta CCD. Majoritatea camerelor CCTV este fabricată folosind tehnologia CMOS.
|
Bruiajul camerei depinde de asemenea și de calitatea matriței utilizate. Producătorii acestui tip de echipamente implementează în produsele fabricate sisteme avansate de prelucrare digitală a semnalelor video, care reduc bruiajul camerei.
|
Alegând camera pentru o anumită instalației trebuie să se verifice care va fi cantitate de lumină de care se va dispune. Dacă se asigură o iluminare adițională, este posibilă micșorarea bruiajului generat de camera de luat vederi. Totuși, trebuie să se țină cont de faptul că această modificare influențează costul de execuție pentru întreaga instalație.
|