- amplificatoare de bandă largă pentru sisteme mici (de obicei până la 50 de prize)
- amplificatoare de canal, folosite în sisteme mici, medii şi mari.
În mod normal, puterea semnalului multiplexelor DVB-T la întrare în amplificator, ar trebui să fie cu 6 până la 10 dB mai mică decât puterea semnalului analogic. Mai multe despre măsurări şi parametri ai semnalelor digitale cât şi despre cerinţele unei astfel de instalaţii puteţi citi în articolul Măsurarea şi amplificarea semnalelor digitale (DVB-T).
Ca regulă, pentru semnale analogice se folosesc 5-7 amplificatoare (module) şi o sursă de alimentare, montate toate pe un cadru. Cum acesta poate acomoda până la 12 module, tot ce trebuie făcut pentru modernizarea instalaţiei este adăugarea alăturată a noilor amplificatoare, unul pentru fiecare multiplex.
Aceste amplificatoare sunt perfecte pentru orice sistem MATV:
- apartamente, blocuri,
- hoteluri, cămine, pensiuni,
- spitale, centre de tratament, clădiri publice.
- funcţionează perfect atît cu semnal TV analogic cât şi cu cel digital,
- reglare digitală, cu filtre de tip SAW (pieptene) pentru o selectivitate ridicată,
-
o singură unitate amplifică două canale TV analogice sau două multiplexuri DVB-T (la alegere) din banda UHF,
- funcţie AGC egalizare automată a semnalului tuturor canalelor la 85 dBuV (pentru analog) şi 80 dBuV (DVB-T),
- posibilitate de alimentare a unui preamplificator (12VDC / 0.1 A),
- montare pe şină DIN (de cele mai multe ori într-un rack de 19″).
-
patru modulatoare duale mt420 R82515 care pot adăuga în sistem opt canale din surse video externe (camere CCTV, playere media, DVD playere, receptoare satelit, etc.),
-
trei amplificatoare duale de canal, at420 R82510 utile pentru amplificarea a şase multiplexuri DVB-T sau a canalelor analogice,
-
un amplificator multibandă ma400 R82520 necesar pentru multiplexarea şi egalizarea semnalelor FM, VHF şi UHF – nivelul maxim de ieşire (DIN45004B) de 118dBuV este suficient pentru distribuirea semnalelor la peste 200 de prize fără alte amplificatoare,
Sistemele mai vechi sau cele cu cabluri de calitate scăzută pot necesita schimbarea acestora sau cel puţin a unei anumite porţiuni de traseu. Cu trecerea timpului, cablurile vechi sau cele mai puţin calitative vor începe să îşi piardă din parametrii caracteristici iniţiali şi vor da semne de atenuare ridicată a semnalului sau de zgomot crescut. Pentru transmisiunile TV anlogice aceste defecte de cablu se vor manifesta prin „purici de imagine” foarte fini sau ocazional uşoare interferenţe pe când în transmisiunile digitale imaginea va foarte pixelată sau chiar îngheţată.
Noile proiecte de sisteme TV trebuie să utilizeze în mod obigatoriu cabluri coaxiale de la producători cunoscuţi, cu o clasă de imunitate cel puţin „A.
O antenă foarte populară printre instalatorii de sisteme MATV este Tri-Digit A2670. Motivul acestei popularităţi se poate rezuma la două aspecte foarte importante:
-
câştigul ridicat (18 dBi, la marginea superioară a benzii UHF) asigură un nivel bun de semnal la intrarea în sistemul de antenă
-
construcţie compactă şi de mici dimensiuni, două caracteristici importante în cazul antenelor care urmează a fi montate pe acoperişul clădirilor, indiferent de mărimea acestuia – alte antene de câştig asemănător pot avea chiar 2-3 metri lungime şi astfel vor fi mult mai expuse factorilor externi (vânt, păsări, etc.).
Banda VHF III care momentan este încă utilizată în unele ţări pentru a transmite programe analogice până la sfârşitul perioadei de tranziţie va fi folosită pe viitor pentru transmisii T-DAB „Terrestrial Digital Audio Broadcasting” (acestea vor înlocui transmisiile radio în FM).
Spectrul de frecveţe între 174-230 MHz va fi împărţit în 8 canale de 7 MHz fiecare (în loc de 7 canale a câte 8 MHz). Pe fiecare slot de 7 MHz vor fi transmise 4 sub-canale dedicate programelor radio în format digital. Per total, banda VHF III folosită pentru T-DAB va cuprinde 32 de programe radio digitale.
Mai există încă un motiv pentru care trebuie păstrate antenenele VHF. În unele ţări, un slot de 7 MHz din standardul T-DAB poate fi utilizat pentru un multiplex adiţional. Este bine să se ia în considerare o asemenea situaţie.
Este considerată o soluţie temporară folosirea convertoarelor UHV/VHF. Principalul motiv este cel menţionat mai sus şi anume folosirea pe viitor a benzii VHF pentru alte servicii digitale. Un alt argument ar fi acela al bitrate-ului scăzut în cazul multiplexelor VHF din cauza lăţimii de bandă limitată.
În astfel de situaţii este foarte recomandat să utilizaţi o antenă cu câştig cât mai ridicat, ca Tri-Digit A2670. Utilizată în combinaţie cu transmodulatorul Terra ttx311 COFDM/COFDM (disponibil la cerere) vă poate oferi o calitate a semnalului mai mult decât mulţumitoare chiar şi în condiţii de recepţie foarte dificile. Echipamentul de la Terra (ttx311) demodulează multiplexul recepţionat în banda de bază, aplică corecţii de semnal (dacă este posibil) iar apoi remodulează cu COFDM.
Un singur modul ttx311 este suficient pentru transmodularea (regenerarea) unui multiplex DVB-T.
Prin urmare, firmele care doresc să îşi modernizeze sistemele de antenă pot opta pentru una din cele trei soluţii prezentate mai jos, fiecare cu propriile avantaje şi dezavantaje. Oricare ar fi situaţia, o soluţie optimă va ţine cont de bugetul disponibil, de numărul de utilizatori şi de preferinţele fiecărui patron.
-
1. Achiziţionarea de noi televizoare echipate cu tunere compatibile cu standardele dorite (ca exemplu: MPEG-4). Necesită cel mai mare efort financiar, condiţionat în mare măsură de dimensiunea ecranului şi firma producătoare. Cu toate acestea, recepţia DVB-T atât SD cât şi HD este asigurată iar echipamentul este controlat cu o singură telecomandă.
-
2. Dotarea fiecărui televizor cu receptor DVB-T extern (STB – set-top-box).. În funcţie de televizor, STB-ul ar trebui să ofere doar semnal video SD (pentru televizoare CRT şi LCD cu rezoluţie scăzută), iar în cazul televizoarelor HD şi HD-Ready, să poată oferi canale HD. Dezavantajul acestei soluţii este necesitatea folosirii a două telecomenzi, una pentru TV şi alta pentru receptorul DVB-T.
- PVR Ready – înregistrarea programelor pe un suport de memorie externă (USB),
-
EPG -Ghid Electronic de Programe; EPG permite selectarea programelor care urmează a fi înregistrate,
- Timeshift – posibilitatea de a opri, decala sau accelera programul vizionat,
- Teletext multipagină încărcat la prima pornire a receptorului,
- Alegerea subtitrării (pornit/oprit, limbă),
- Selecţia canalului audio,
-
Control Parental – posibilitatea de a introduce în meniu vârsta copilului (a celui mai mic) şi o parolă. Fiecare program cu un rating de vârstă mai mare va solicita introducerea parolei.
-
3. Utilizarea de headend-uri TERRA – în situaţia unui număr mare de televizoare (> 30; hoteluri, pensiuni, închisori) – achiziţionarea de receivere externe sau înlocuirea televizoarelor nu este posibilă (economic). Patronii, administratorii îşi doresc să întindă cheltuielile pe o perioadă mai lungă de timp. Soluţia perfectă în astfel de situaţii este utilizarea headend-urilor TERRA care demodulează semnale digitale COFDM şi le utilizează pentru a genera canale analogice PAL. Acestea sunt apoi distribuite în sistemele de antenă şi recepţionate pe televizoarele existente. În paralel cu analogicul, sunt disponibile şi multiplexuri digitale pentru noile televizoare cumpărate treptat.
-
unitate de bază UC-380 R81700 care încorporează sursa de alimentare şi amplificatorul RF de bandă largă cu câştig ridicat, capabil să acomodeze până la 8 module individuale;;
-
două transmodulatoare COFDM-PAL RT-316 R81707 (fiecare dintre ele utilizează un multiplex, din care un singur canal TV este convertit în PAL. Restul programelor ce alcătuiesc multiplexul sunt decodate din formatul MPEG-2 de modulele secundare DM-316.
-
şase DM-316 R817121 (decodoare MPEG2/H.264 TS, modulatoare DSB) folosite pentru decodarea fluxurilor MPEG2 DVB-T şi H.264 (TS) şi a le converti în semnale analogice compatibile PAL.
Începând cu anul 2004, numărul sistemelor multiswitch de mari dimensiuni, bazate pe echipamente TERRA, instalate în Polonia, a crescut exponeţial ajungând la mii de oameni şi se bucură de o reputaţie excelentă.
-
o gamă completă de dispozitive care permit punerea în aplicare a diverselor proiecte, pentru una sau două poziţii de satelit, cu diferite topologii (potrivit pentru clădiri) şi număr de utilizatori;
-
scalabilitate – sisteme pot fi utilizate în locuinţele de o singură familie, cu zece sau mai multe prize, clădiri rezidenţiale cu zeci până la sute de abonaţi dar şi în cazul în care acest număr atinge valoarea de 1000 de utilizatori;
-
fiabilitate foarte ridicată – proiectarea profesională, componentele de cea mai bună calitate, tehnologiile avansate, precum şi standarde ridicate de control al calităţii în faza de fabricaţie şi de producţie finală, elimină practic toate posibilele defecte din sistemele bazate pe echipamente TERRA;
-
compatibilitate perfectă cu toate platformele TV, terestre şi prin satelit, inclusiv DVB-T;
- parametri tehnici foarte precişi, cum ar fi izolarea între bornele de intrare şi ieşire, imunitate la interferenţe;
-
metodă inovatoare de alimentare a componentelor sistemului – o instalaţie de distribuţie cu sute de utilizatori poate fi alimentată de la o priză de 230 VAC – dispozitivele sunt alimentate pe liniile de semnal;
-
suport tehnic cuprinzător atât din partea DIPOL, precum şi folosind software-ul SatNet dezvoltat de Terra pentru proiectarea uşoară şi intuitivă a sistemelor, SMATV de dimensiuni mari.SatNet.
- proiectele SMATV poate conţine atât semnale terestre şi prin satelit,
- include o bază de date cu produsele Terra şi parametrii acestora;
- oferă posibilitatea de a defini parametrii semnalului distribuit, până la nivel de priză;
- proiectantul îşi poate defini parametrii cablurilor sau poate folosi baza de date inclusă care cuprinde cabluri de diferite tipuri şi clase,
- focalizarea şi ajustarea automată a parametrilor componentei active din sistem,
-
în doar câteva secunde informează proiectantul dacă nivelul de semnal la priza abonatului corespunde specificaţiilor proiectului şi poate genera grafice cu răspunsul în frecvenţă a semnalului în orice punct al instalaţiei.
- Multiswitch-uri MSV – pentru televiziunea terestră şi poziţia unui singur satelit (utilizat în sisteme de 5 intrări) sau pentru TV terestru şi două poziţii de satelit (utilizat în sisteme de 9 intrări), cu număr variat de ieşiri: 4, 8, 12, 16, 24 , 32; pot fi tele-alimentate (prin intermediul liniilor H) sau local (de la o sursă de alimentare situată în aceeaşi cutie de instalaţie),
- amplificatoare de linie şi început de traseu – utilizate în situaţiile în care semnalul urmează a fi distribuit în clădiri mari şi/sau unui număr mare de abonaţi; amplificatoarele de început de traseu pot furniza totodată şi alimentarea (prin linii H) pentru a multiswitch-uri şi alte componente de sistem,
- splittere şi tap-uri – acestea împart reţeaua în subreţele care deservesc grupuri mai mici de abonaţi,
Cei mai importanţi parametri:
-
atenuarea (sistemele multiswitch distribuie semnalele într-o bandă de frecvenţe foarte largă: 47-2400 MHz); cablurile ieftine nu sunt potrivite pentru aceste sisteme din cauza atenuării mari exercitate asupra semalului transportat, mai ales atunci când distanţele dintre LNB şi receptoare sunt mari;
-
imunitatea electromagnetică – cablurile ieftine dau dovadă de o slabă ecranare care determină apariţia fenomenului de crosstalk, micşorând astfel valoarea raportului C/N.
-
Prima soluţie este pentru clădiri cu un număr relativ mic de utilizatori pe fiecare scară, nu mai mult decât capacitatea unui singur multiswitch (până la 32). . Este totuşi posibilă implementarea acestei soluţii şi în cazul unui număr mai mare de prize, însă ar fi nevoie de cabluri coaxiale suplimentare.
Schema unui sistem cu un singur LNB quatro într-o clădire cu maxim 32 de puncte de distribuţie pe scară
Schema unui sistem cu patru LNB-uri quatro într-o clădire cu maxim 32 de puncte de distribuţie pe scară
-
A doua soluţie este recomandată pentru clădiri cu un număr foarte mare de abonaţi,, în particular pentru clădiri mari unde numărul de prize pe fiecare etaj este relativ mare (mai mult de 10 pe fiecare etaj).
Schema unui sistem cu un singur LNB quatro într-o clădire cu maxim 32 de puncte de distribuţie pe scară