Cele mai recente reglementări în Polonia cu privire la sistemele de distribuție de semnal în complexele de locuinţe și clădirile publice specifică cerințe mai precise pentru sistemele de cablare ce se vor implementa în clădirile noi. Scopul cerințelor este să se unifice furnizarea de servicii pentru fiecare utilizator prin accesul la internet, televiziune, telefonie, etc – care să nu se limiteze la un singur operator sau tehnologie.
Cerințe similare sunt sau vor fi obligatorii în multe ţări, astfel încât investitorii trebuie să le ia în considerare. Chiar dacă astfel de reglementări nu sunt încă emise, îndeplinirea recomandărilor vor face clădirile mai atractive pentru clienți / rezidenți.
Printre principalele cerinţe se numără:
1) instalarea unui sistem de fibră optică format dintr-un cadru de distribuție optică situat într-o cameră tehnică şi cablare (cel puțin două fibre prevăzute la fiecare apartament)
Tehnologia FTTH (Fiber-To-The-Home) îmbunătăţeşte considerabil calitatea serviciilor broadband, permiţând îndeosebi utilizatorilor viteze de transmisie mai bune, un lucru important în special pentru streming-ul video HD, iar mediul este de asemenea mult mai sigur pentru echipamentele utilizatorilor, neexistând supratensiuni.
2) instalarea sistemului RF pentru recepţia şi distribuţia televiziunii digitale terestre şi radioului (DVB-T, DAB), dar şi a televiziunii prin satelit. Sistemul ar trebui să includă cablare coaxială şi instalarea următoarelor componente: splittere, tap-uri, amplificatoare, multiswitch-uri, seturi de antenă
Soluția optimă este de a combina cele două instalații într-un singur sistem multiswitch care, prin intermediul unui cablu coaxial, transmite toate semnalele la fiecare apartament. Datorită acestei soluţii, locuitorii nu sunt obligați să plătească pentru servicii de operator de cablu TV – ei pot primi gratuit emisiuni radiodifuzate prin DVB-T, FTA și plăti canalele TV prin satelit.
Un lucru foarte important este faptul că locuitorii din clădirile fără sisteme multiswitch au trebuit să-şi monteze propriile antene de satelit (în Polonia aproximativ 50% din telespectatori utilizează dispozitive de recepţie prin satelit) pe balcoane şi faţade, ceea ce a stricat estetica de ansamblu a clădirilor. Locatarii ce au apartamente numai în părţile de nord și vest ale clădirilor au fost lipsiți de acces la semnalele de satelit furnizate de operatorii polonezi. Sistemele multiswitch elimină astfel de probleme.
Un lucru foarte important este faptul că locuitorii din clădirile fără sisteme multiswitch au trebuit să-şi monteze propriile antene de satelit (în Polonia aproximativ 50% din telespectatori utilizează dispozitive de recepţie prin satelit) pe balcoane şi faţade, ceea ce a stricat estetica de ansamblu a clădirilor. Locatarii ce au apartamente numai în părţile de nord și vest ale clădirilor au fost lipsiți de acces la semnalele de satelit furnizate de operatorii polonezi. Sistemele multiswitch elimină astfel de probleme.
3) Utilizarea unui cablu coaxial adiţional ce furnizează semnalele/serviciile de la un operator TV prin cablu sau semnalele independente SAT TV şi DVB-T
4) Cablare structurată bazată pe 2 cabluri UTP conectate la fiecare apartament, oferind acces la internet conexiune intercom etc
5) Existenţa unei Cutii de instalare situată în fiecare apartament, în apropiere de ușa de la intrare, conţinând terminații de la toate cablurile și echipamentele suplimentare, cum ar fi splitter RF, switch Ethernet etc. Serviciile sunt apoi furnizate prin prize în apartamente.
6) Cameră tehnică separată ce conţine un cadru de distribuţie pentru conexiunile încrucişate, permiţând conectarea oricărui abonat la infrastructura oricărui furnizor de servicii ce operează în zonă
Clădire rezidenţială multietajată cu sistem de fibră optică şi multiswitch, plus cablare structurată
Daţi click pentru a downloada versiunea pdf (2.5 MB)
Daţi click pentru a downloada versiunea pdf (2.5 MB)
Instalaţii realizate într-un bloc rezidenţial cu 3 scări. Camera tehnică principală este situată în scara de mijloc, iar în celelalte scări se află cabinete adiţionale. Daţi click pentru a downloada versiunea pdf.
Cerinţele sistemului:
- nucleul sistemului în orice clădire este camera tehnică ce conține cadrul de distribuție și cutia de conexiuni încrucişate (cross-connection) pentru a permite conectarea oricărui abonat la infrastructura oricărui furnizor de servicii care operează în zonă
- sistemul de distribuţie a fibrelor, conectat cu provider-ul de servicii, este legat la priza fiecărui abonat sau cu terminaţiile fibrelor prin cel puţin 2 fibre single-mode cu parametri minimi prezentaţi în tabel:
atenuare la λ =1310..1625 nm | ≤ 0.4 dB/km |
atenuare la λ =1550 nm | ≤ 0.25 dB/km |
coeficientul de dispersie cromatică D | ≤ 0.092 ps/nm2*km |
diametrul câmpului modal nominal | 8.6 to 9.5 μm |
lungime de undă pentru cut-off | ≤ 1260 nm |
atenuarea a 100 spire de fibră (cu diametrul de 60 mm, la 1625 nm) | ≤ 0.1dB |
The requirements are met by the cables below:
- the system uses single-mode SC/APC connectors
- the attenuation of the optical link from the distribution frame to any outlet or fiber termination cannot exceed 1.2 dB (at 1310 nm and 1550 nm)
- orice loc în care există terminaţii de cabluri ar trebui prevăzut cu semne de avertizare asupra pericolelor radiaţiilor optice invizibile
Un exemplu practic de implementare a sistemului de fibră optică într-o clădire multietajată
În acest exemplu, clădirea are 5 etaje a câte 3 apartamente fiecare. Conform cerinţelor listate mai sus, instalaţia cuprinde 30 fibre, cu 2 terminaţii în fiecare apartament.
Camera tehnică găzduieşte cabinetul rack R912012 cu 2 cutii de distribuţie optică ULTIMODE MT-524 L5124 şi panouri frontale L5541. În cutii pot încăpea maxim 48 adaptori SC/APC2 L4222. Cablurile optice sunt distribuite abonaţilor din partea din spate a carcasei, ele fiind sudate cu pigtail-uri SC/APC
Apartamentele sunt conectate cu camera tehnică prin fibre de cabluri de acces facil ULTIMODE BS. Apartamentele de la primul etaj sunt conectate prin fibrele cablului BS-12SM L7712 compus din 12 fibre, iar la etajele superioare conectarea se face prin cablul BS-24SM L7724 compus din 24 de fibre. Pe fiecare etaj, 6 fibre sunt extrase din cablu după tăierea unei fereastre potrivite cu unealta specială de stripping L5911. Ferestrele sunt protejate de către unitățile de Breakout VertiCASA VQ-BU. Fiecare pereche de fibre conectate la un apartament este protejată prin tubul de distribuţie VC-TUB L7211.
În fiecare apartament, fibrele pot avea mai multe feluri de terminaţii, fie o cutie terminală, fie o priză. Cea mai bună soluție pare a fi o cutie terminală mică ce găzduieşte fibrele terminate într-un mod care nu va cere utilizatorului să apeleze la un serviciu profesionist pentru îmbinarea lor, în vederea unei utilizări viitoare. Aceasta poate fi cutia terminală ULTIMODE TB-02H L5302 ce conține lungimi de rezervă ale fibrelor, racordate cu pigtail-uri SC / APC L4222
Cerinţele sistemului:
- cabluri coaxiale cel puțin de categoria RG-6, cu o eficienţă de ecranare de clasa A, garantată de dublă protecție (folie de aluminiu şi tresă cu factor de acoperire minim 77%), cu conductor central din cupru cu diametrul de minim 1 mm. Fiecare apartament trebuie să fie echipat cu două cabluri, unul furnizând semnale de la multiswitch (FM + DAB + DVB-T + SAT), iar al doilea de la multiswitch sau de la un operator de CATV.
- set de antenă: FM 87,5-108 MHz, VHF / DAB 174-230 MHz, 470-862 MHz UHF, fiecare cu un câștig de cel puțin 14 dBi, antenă parabolică sau antenă de satelit cu un diametru de cel puțin 1,2 m
- Pentru accesul la emisiuni transmise prin satelit de la cel puțin doi sateliţi, toate componentele sistemului de satelit trebuie să aibă o eficiență de ecranare de clasa A
Un exemplu de aplicaţie practică a sistemului SMATV într-o clădire cu mai multe etaje
Având în vedere numărul prizelor și dispunerea lor într-o clădire, putem distinge două cazuri principale. În cazul în care numărul total de prize dintr-o singură reţea (ce cuprinde de obicei apartamentele dintr-o singură scară de bloc) este relativ mare (peste 32), o soluție bună este de a instala multiswitch-uri în cutii pe fiecare etaj pentru a furniza semnale către apartamentele de pe acel etaj.
Principalele avantaje ale acestei soluții sunt numărul limitat de cabluri și divizarea rețelei de distribuție în subrețele mai mici, independente. Această segmentare permite eliminarea aproape completă a oricărei defecțiuni majore a sistemului.
Imaginea de mai sus prezintă un exemplu de cutie cu echipamente de distributie a semnalui pe un etaj. Tap-ul SS-920 R70526 primeşte semnale de la cablul 9 „bus”, ce traversează vertical de jos în sus toată clădirea. Multiswitch-ul MSV-908 70858 este conectat cu tap-ul prin adaptoarele F-F E8242. Aranjarea identică a ieșirilor tap-ului și intrărilor multiswitch-ului permit aceste conexiuni elegante şi rapide, ce ocupă un spaţiu minim în panoul de instalare. Aceasta este un aspect-cheie atunci când cutiile sunt situate într-un spațiu limitat, destinat pentru astfel de instalații. In plus, multiswitch-urile MSV sunt alimentate prin liniile de semnal de la amplificatorul SA-901 R70901 amplasat pe un alt etaj – nu este necesar un cablu separat de alimentare pentru fiecare cutie. Cutia din imagine este TPR-21 R90562 (450x350x120 mm).
Soluția prezentată în figura de mai sus, bazată pe multiswitch-urile Terra MSV și pe conceptul de linie tap-off (cablu „bus”), este cea mai optimă în ceea ce privește numărul de componente. Datorită dimensiunii mici a subreţelei din exemplul prezentat (care cuprinde 15 apartamente situate într-o singură scară a unui bloc cu 5 etaje), toate apartamentele se pot folosi de un singur multiswitch. Sistemul SMATV distribuie semnale de la doi sateliți (de exemplu Hotbird și Astra), primite de către cele două antene echipate cu LNB-uri QUATRO Inverto Negru Ultra A98266, și o serie de semnale terestre, receptate de antena DVB-T Dipol Tri-Digit A2670, antena VHF Dipol- 4 / DAB A0140, și antena FM Dipol 1RUZ PMB A0221.
Pentru cablare, sunt necesare 11 cabluri coaxiale Triset-113 E1015 care se plasează de la acoperiș la sala tehnică ce conține toate dispozitivele active. În cazul unei clădiri mari sau atunci când distanța de la antenă la camera tehnică este mai mare de 25-30 metri, se recomandă utilizarea unei cutii de instalare suplimentară cu amplificatoare, ce se amplasează în apropierea antenelor (la mansardă sau la ultimul etaj). În soluția prezentată, toate cablurile abonaților provin din camera tehnică. Datorită numărului mare de cabluri montate în paralel, se va stabili o eficacitate de ecranare foarte bună, ca şi TRISET-113 E1015.
Mai multe informaţii despre topologii și soluții de sisteme multiswitch se găsesc într-un pasaj din alt articol, Diagrame ilustrative pentru sistemele multiswitch
Camera tehnică conţine:
- amplificator pentru multiswitch-uri cu 9 intrări SA-901 R70901 Terra, amplificând semnale de satelit și semnale TV terestre și alimentând toate multiswitch-urile MSV prin liniile de semnal ;
- tap TV/SAT Terra SS-920 R70526 ce extinde sistemele 9-cable (2×4 SAT + Terr. TV) în două subreţele;
- multiswitch TERRA MSV-916 R70866 cu 9 intrări având posibilitatea de reglare a nivelului de semnal și 16 ieșiri cu opţiune de diversificare a nivelelor de semnal pentru a compensa diferențele de atenuare ale diferitelor lungimi de cabluri care trebuie să fie utilizate în instalație
Dispozitivele extrem de fiabile marca Terra au o garanţie de 4 ani.
Proiectarea sistemelor SMATV – software-ul Terra SatNet
În selectarea echipamentului pentru un sistem multiswitch, proiectantul trebuie să ia în considerare atenuarea prin toate căile, pentru a asigura niveluri adecvate de semnal la priza fiecărui abonat. Figura de mai jos arată o parte a proiectului sistemului anterior prezentat, realizat prin serviciile gratuite Terra SatNet.
O parte a unui sistem multiswitch proiectat prin serviciile Terra SatNet
Dați clic pentru a mări imaginea.
Dați clic pentru a mări imaginea.
Trăsături distinctive ale serviciului Terra SatNet
- proiectează sisteme complete pentru recepția terestră și prin satelit
- ia în considerare parametrii individuali de la toate dispozitivele și cablurile
- foloseşte atât parametrii de cablu trecuţi într-un tabel, cât şi pe cei introduşi cu valori specifice
- ia în considerare lungimile de cablu
- declară la input-ul sistemului nivelurile de semnal (de la LNB și antena DVB-T)
- calculează pierderea de semnal DVB-T și SAT la diferite frecvențe din întreaga gamă de frecvențe
- oferă posibilitatea reglării manuale a nivelului de amplificare preselectat automat pentru multiswitch-uri
- oferă opţiune de alegere automată a componentelor pasive (splitter-e, tap-uri)
- semnalizează nivelurile de semnal corecte pentru toate dispozitivele și prizele
- printează schemele finale
Diagramele pe care le-am pregătit cu software-ul SatNet (fișiere cu extensia .DWG) le poate folosi toată lumea pentru implementări practice ale sistemelor bazate pe dispozitivele Terra.
Cerinţele sistemului:
- cutia de telecomunicații din fiecare apartament trebuie să fie conectată la camera tehnică prin cel puțin două cabluri UTP de categorie 5e sau mai mare
- căile de transmisie trebuie să fie compatibile cu clasa D (multicast IP)
- unul din link-uri trebuie utilizat de către un furnizor de servicii de telecomunicații, iar al doilea pentru punerea implementarea sistemului de interfon, sonerie etc
Implementarea unei reţele LAN într-o clădire cu mai multe etaje
Cutia de telecomunicații din fiecare apartament este conectată prin intermediul a două cabluri UTP NETSET E1408 cu camera tehnică, care este punctul de conexiune cu rețelele de telecomunicații. Unul dintre cabluri poate fi folosit, de exemplu, pentru sistemul de interfon. Cablurile din apartamente pot face conexiune terminală, de exemplu, cu panouri patch cu două porturi, care asigură o conectare facilă cu cablajul instalat în interiorul apartamentelor.
Cablurile din apartamente pot fi trase prin pasajul vertical al liftului, intrând în camera tehnica cu panouri patch cu 24 de porturi (CAT5 RJ45) R9120316. În acest fel furnizorii de servicii îşi pot conecta cu ușurință switch-urile instalate în camera tehnică la rețeaua din clădire.
Cerinţele sistemului:
- unul dintre cablurile coaxiale terminate la cutia de telecomunicații din fiecare apartament poate fi utilizat pentru furnizarea de servicii de către un operator de cablu TV
- cablarea nu se realizează de către reţeaua de cablu TV – utilizatorii pot alege orice furnizor de servicii care operează în zonă
- parametrii cablului coaxial sunt cel puțin la același nivel ca și în cazul sistemului SMATV
Datorită faptului că rețelele CATV utilizează cabluri coaxiale pentru furnizarea serviciilor de Internet și folosesc banda de 5-65 MHz pe post de canal de întoarcere, cablurile trebuie să aibă o eficiență crescută de ecranare în această bandă. Aceste cerinţe sunt îndeplinite de cablul Triset-PROFI E1010 cu eficacicate de ecranare mai mare de 110 dB (3-10 MHz) – clasa A ++.
Implementarea unei reţele CATV într-o clădire multietajată
Un exemplu de sistem de distribuție CATV într-o clădire cu mai multe etaje
Daţi clic pe pentru a descărca versiunea pdf
Daţi clic pe pentru a descărca versiunea pdf