Ce sunt cablurile de acces ușor (easz access) și unde se folosesc?
După mulți ani în care fibra optică a existat pe piața telecomunicațiilor, a venit timpul să fie instalată și în case și în apartamente. Această schimbare a fost impusă de rapiditatea progresului tehnologic a electronicelor de larg consum care oferă, din ce în ce mai des, servicii multimedia pentru care accesul la internet este obligatoriu.
Fibrele optice pentru locuințe izolate sunt instalate pe principiul „o casă – un cablu”, însă această metodă poate fi problematică pentru clădirile cu mai multe apartamente, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere economic, problemele apărând mai ales în cazul clădirilor deja ridicate. Ar putea fi costisitor, dificil, sau chiar imposibil uneori să se poată insera cabluri multiple în țeava verticală de debitare. Cablurile de acces ușor sunt cea mai bună soluție, fiind optime și pentru construcțiile deja existente.
Cablul de fibră optică cu acces rapid este alcătuit din mai multe fibre (12, 24, 36 sau 48 de fibre), cu tampon de 0.9 mm, introduse în tubul LSZH. Aceste fibre pot fi conectate direct la utilizatori, fără a fi nevoie să se mai facă îmbinarea în interiorul conductei de cablu. Se extrag ușor, prin tăierea unor „ferestre” în tubul LSZH. Acest lucru este posibil datorită designului special al tubului și al fibrelor, folosind instrumentele și accesoriile descrise în acest articol.
Construcția unui cablu de acces ușor – fibre optice cu tampon de 0.9 mm, liber dispuse în tub LSZH
Componentele cablului de acces ușor și instrumentele specifice pentru acest cablu
După cum am menționat, acest cablu are un tub special care protejează fibrele şi în acest scop dispune de câteva caracteristici unice. În două dintre părțile opuse ale tubului se află două fire de întărire – tije de aramidă introduse în peretele tubului. Pe axa perpendiculară există niște marcaje care indică locurile sigure pentru tăierea ferestrelor, folosind cuțitul destinat acestui proces (stripper-ul).
1. Semn pentru decuparea ferestrei de acces. 2. Tub central cu fibre optice. 3. Tijă de aramidă. 4. Teacă LSZH. 5. Fibră cu tampon de 900 μm. |
||
Datorită alcătuirii speciale a tubului și a strpper-ului, este imposibil ca vreuna dintre fibre să se rupă în momentul tăierii ferestrelor. Secțiunea transversală a tubului este de două ori mai mare decât suma secțiunilor transversale a tuturor fibrelor din cablu. Atunci când lama cuțitului taie fereastra, fibrele se mută în mod natural în cealaltă parte a tubului. Posibilitatea unei tăieri prea în profunzime este eliminată de prezența tijelor de aramidă, ceea ce înseamnă că fibrele sunt securizate în totalitate.
Procesul de tăiere utilizând instrumentul special.
Alcătuirea cablului; instrumentul protejează fibrele.
Alcătuirea cablului; instrumentul protejează fibrele.
Instalarea cablurilor de acces ușor
Cablurile sunt concepute pentru uz interior. Pot fi dispuse atât vertical, cât și orizontal. Alegerea cablurilor potrivite și a lungimilor lor depinde de mărimea și topografia rețelei din clădire. De obicei, cablurile de acces ușor sunt instalate împreună cu alte tipuri de cablu optic în conducte verticale, fibrele individuale fiind conectate la utilizatori. De aceea, este necesar să știe numărul de etaje, să se stabilească numărul maxim de fibre de care va fi nevoie (având în vedere că unii utilizatori ar putea avea nevoie de mai multe fibre) și distanțele de la țevi la doza din perete. Câteva exemple sunt ilustrate mai jos:
2.
O scară de bloc cu 5 etaje, fiecare cu trei apartamente, două fibre pentru fiecare apartament.
Primele două etaje sunt conectate printr-un cable cu 12 fibre, iar cele de mai sus printr-un cablu cu 24 de fibre (rămân 6 fibre de rezervă)
O scară de bloc cu 5 etaje, fiecare cu trei apartamente, două fibre pentru fiecare apartament.
Primele două etaje sunt conectate printr-un cable cu 12 fibre, iar cele de mai sus printr-un cablu cu 24 de fibre (rămân 6 fibre de rezervă)
3.
Două scări de bloc cu 5 etaje, fiecare etaj cu câte două apartamente, două fibre pentru fiecare apartament. Toată rețeaua foloseşte un cablu cu 48 de fibre (rămân 8 fibre de rezervă)
Două scări de bloc cu 5 etaje, fiecare etaj cu câte două apartamente, două fibre pentru fiecare apartament. Toată rețeaua foloseşte un cablu cu 48 de fibre (rămân 8 fibre de rezervă)
Aceste exemple ne ajută să înțelegem cele trei reguli practice ce se aplică pentru clădirile cu un număr mai mare de apartamente, ce sunt dispuse într-un mod variat:
- este mai bine să se utilizeze un cablu mai „bogat”, care să aibă câteva fibre de rezervă, decât mai multe cabluri „subțiri”, fără rezerve
- este bine să se utilizere cabluri cu un număr maxim (practic) de fibre, care să se calculeze coborând din cel mai „înalt punct” al clădirii
- dacă este posibil (luând aici în calcul construcția clădirii), este bine să se folosească un singur cablu pentru apartamentele aflate pe case a scării adiacente.
Este evident că lungimea maximă a unei fibre care poate fi scoasă din cablu nu poate fi mai lungă decât cablul în sine. Un alt lucru important este faptul că, din motive tehnologice de fabricaţie, lungimea maximă a fibrei este limitată la 30 m de la locul în care a fost decupată fereasta de acces. În cazul în care traseul optic depăşeşte această distanţă, se impune folosirea unui splice.
O diagramă schematică a așezării cablurilor de rezervă de care este nevoie. Suma dintre distanţa de la rack-ul de depozitare a fibrei şi cel mai apropiat decupaj (y) și lungimea rezervei (x) trebuie să fie mai mare sau egală cu distanța dintre fereastra decupată şi doza abonatului (z). Lungimea fibrei extrase (z) nu trebuie să depășească 30m.
Procesul de instalare este destul de simplu. Rezerva de cablu lăsată pe rack nu ar trebui să fie mai mică de două ture. Acest lucru previne alunecarea fibrelor în interioriul tecii, ceea ce este foarte important pentru că astfel, cablul poate să nu fie utilizat pentru perioade mai lungi de timp, între instalările în apartamente. Cablul ar trebui atașat în funcție de raza minimă de îndoire. Orice proces de instalare legat de scoaterea fibrelor poate fi inițiat numai după desfăşurarea rezervei de cablu din rack. În caz contrar, o forță de tracțiune prea mare ar putea distruge fibrele.
Rack-ul ULTIMODE-X01-A L5504 este o alegere convenabilă pentru depozitarea cablului de acces ușor deasupra etajului superior
Distribuția fibrelor optice în apartamente
Cablul de acces ușor instalat într-o țeavă verticală este sursa fibrelor care se distribuie fiecărui apartament. Fibrele trebuie îmbinate cu pigtailuri potrivite sau, în cazul unor distanțe mai lungi, cu segmente de fibră adiționale. În general, există două opțiuni:
- extragerea fibrelor de lungime corespunzătoare prin ferestrele decupate și repartizarea acestora în apartamente, unde vor fi îmbinate cu splice-uri în dozele utilizatorilor.
- extragerea unor fibre destul de scurte și îmbinarea acestora în cutii de instalare cu liniile abonaților.
Prima opțiune este posibilă atunci când distanța dintre conducta verticală de cablu şi doza din apartament nu depășește 30 m (după cum este menționat și mai sus, aceasta este este lungimea maximă a fibrei care poate fi extrasă) Atât ferestrele, cât și fibrele nefixate trebuie protejate împotriva deteriorării. Ferestrele sunt protejate de unități care le permit desprinderea sau de cutii de distribuție, iar fibrele sunt plasate în tuburile de distribuție. Tuburile pot fi montate la suprafață sau în canalurile pereților. În cazul din urmă, traiectoriile ar trebui să fie bine notate, în cazul în care se va mai apela la ele în viitor – detectarea fibrelor optice din interiorul pereților este practic imposibilă.
Unitatea Breakout VertiCASA VQ-BU (1:4)
L5351 |
Cutia de distribuție pentru cablul
de acces ușor L5352 |
Dacă prizele utilizatorului sunt localizate la o distanță de peste 30 m, atunci cea mai bună soluție este folosirea unor pigtailuri gata făcute, care pot fi îmbinate aproape de cablu principal. Îmbinările și câteva fibre de rezervă vor fi plasate în cutiile de instalare aflate în imediata apropiere a țevii. Pigtailurile gata făcute pot fi comandate în învelișuri potrivite pentru distribuția directă a cablurilor în locuințele utilizatorilor, fără a mai fi nevoie de o învelire cu un tub adițional.
Cutie de distribuţie
(12 fibre – 4 splice-uri) L53581 |
Cutie de distribuţie
(26 fibre – 6 splice-uri) L53591 |
Accesoriile suplimentare destinate cablării cu fibră optică bazate pe cabluri de acces ușor în clădiri cu mai multe etaje, asigură siguranța sistemelor. De exemplu, ferestrele care sunt făcute pentru a tăia o fibră fără a o extrage trebuie securizate. Nu este recomandat să se folosească bandă izolatoare sau orice altceva care ar putea presa fibrele parțial expuse. Învelișurile rigide oferă protecția de care este nevoie. În schimb, fibrele individuale care sunt extrase din țeava verticală de debitare pot fi protejate de orice tip de tub de instalare, alegerea ideală însă este tubul termoretractibil VC-TUB L7211, pentru una sau două fibre de 0.9 mm.
Modalităţi de terminare a fibrei în apartamente
În apartamente, fibrele ar trebui să fie terminate cu adaptori corespunzători, plasaţi doze cu măşti speciale pentru a garanta sigranța utilizatorilor față de radiația laser invizibilă
Astfel de doze sunt compatibile atât cu adaptoarele simplex cât şi cu cele duplex. Câteva piese ale echpamentului sunt prezentate mai jos.
Adaptor single-mode
ULTIMODE A-522D (2xSC/APC-2xSC/APC) L4322 |
Panou frontal ULTIMODE TB-02W (1xSC duplex)
L53002 |
Cutie terminală pentru fibră optică ULTIMODE TB-02H-2
(de interior, montare pe perete, 2x SC) L53022 |
Cablarea structurată cu cabluri de acces ușor poate fi folosită și în unități cu mai multe sedii, precum cele de birouri. Se pretează atât reţelelor optice active cât şi celor pasive. Trebuie ţinut cont însă de faptul că splitterele optice nu pot fi folosit în cazul reţelelor active.