Arhiva bibliotecii
Informaţiile conţinute par a fi neactualizate
Sistemele de fibră optică din clădirile multifamiliale (sau UMD-uri – Unităţi Multi Locuibile) devin tot mai populare. Acestea sunt instalate în clădiri de companii de telecomunicații și alți operatori, în scopul de a oferi o nouă gamă de servicii cu calitate superioară . În multe țări, inclusiv Polonia, astfel de reţele sunt impuse de reglementările în vigoare ale procesului de construcţie. Până în prezent, sistemele de fibră optică au dominat rețelele metropolitane, fiind implementate de către marile companii specializate în acest domeniu. În comparaţie, sistemele FTTH (Fiber To The Home) sunt în mod normal instalate în paralel cu rețelele de joasă tensiune de obicei implementate în clădiri (televiziune, LAN, alarma de incendiu, interfon, monitorizare CCTV, sistem de alarmă). Toate sistemele sunt adesea instalate de un singur furnizor, astfel încât companiile de instalare ar trebui să deţină atât cunoștințe teoretice cât şi abilități practice în tehnologia optică.
Mai jos este prezentat un exemplu de conexiune terminală a rețelelor FTTH bazate pe așa-numitele cabluri easy access. În prezent, utilizarea cablurilor easy access este soluția optimă pentru instalarea cablajului de fibră optică în clădiri.
Cablurile easy access se termină întotdeauna în cutii sau cadre de distribuție optică. În general, numărul de fibre din cablu rezultă din numărul de utilizatori finali (acesta coincide de obicei cu numărul de locuinţe independente/apartamente). În cazul clădirilor mai mari, se utilizează panouri sau cadre de montaj de tip rack. Cel din urmă are, de obicei, avantajul adăugării unor rafturi/tăvi şi adaptoare. În exemplul de mai jos se remarcă utilizarea cablului L7824 de 24 de fibre şi cutia de fibră optică L5224.
Aspectul cutiei de fibră optică L5224, instalată într-un cabinet rack şi cablul de distribuție L7824. Înainte de a intra în cutie, capătul cablului trebuie pregătit în prealabil: i se îndepărtează teaca externă pe o lungime adecvată pentru a putea distribui fibrele în interiorul cutiei, având în vedere dispunerea acestora pe tăvi și facilitatea operării. De asemenea, este recomandată păstrarea unei lungimi de rezervă a cablului în faţa deschizăturii cutiei. Trebuie să se țină cont şi ca tăvile să poată fi scoase pentru operațiunile viitoare, astfel încât nu este loc de compromis între „confort” şi lungimea „minimă” a fibrelor din interiorul cutiei. Trebuie de asemenea să se evite expunerea fibrelor fără teacă în afara cutiei.
Teaca cablului poate fi ușor scoasă după o incizie făcută cu foarfecele special L5904. Mai mult, teaca poate fi ruptă şi de-a lungul fibrelor de ranforsare.
Teaca cablului poate fi ușor scoasă după o incizie făcută cu foarfecele special L5904. Mai mult, teaca poate fi ruptă şi de-a lungul fibrelor de ranforsare.
Cablul L7824 are 24 de fibre ce pot fi împărțite pe categorii, în funcție de numărul de adaptoare instalate pe tăvi. În cazul cutiei optice L5224, fiecare tavă poate găzdui 12 adaptoare. Fibrele cablului sunt marcate cu 12 culori, existând şi un marker negru suplimentar – fiecare culoare este disponibilă cu sau fără acest marcaj. Astfel, fibrele au fost împărțite în două grupe – cu și fără marker negru.
Una din tăvile cutiei de ditribuţie ce găzduieşte 12 adaptoare SC/APC L4222
şi lungimile de rezervă ale celor 12 fibre (pe tava de sus)
Fiecare raft este de obicei echipat cu o tăviţă pentru introducerea unor racorduri de fuziune protejate cu manşon. În cazul racordurilor mecanice, tăviţa trebuie înlocuită cu un alt element ce poate găzdui un număr corespunzător de racorduri mai mari.
Tava inferioară se utilizează pentru protejarea lungimilor de rezervă a fibrelor pigtail, care urmează să fie îmbinate cu fibrele cablului easy access. În cazul instalațiilor bazate pe cabluri easy acces, setul de pigtail-uri single-mode potrivit este L3560, având culori corespunzătoare pentru fibre. Unul din capetele fiecărui pigtail (conectorul) este conectat la adaptor, iar cel de-al doilea (fibra), este ghidat spre tava superioară.
La închiderea conexiunii terminale a unui cablu de fibră optică cu fibre multiple, instalatorul ar trebui să acorde atenție deosebită la ordinea corespunzătoare a fibrelor racordate la cadrul de distribuţie/cutia de instalare. Există mai multe standarde care abordează această problemă, și, deși nu există reglementări generale, consecvența în acest domeniu permite evitarea problemelor, în cazul întreținerii sau extinderii rețelei. În instalarea cablurilor optice, merită a fi implementate fie standardele europene, fie soluțiile proprii utilizate de producătorii de cablu sau de operatorii de telecomunicații de mari dimensiuni. Tabelul de mai jos prezintă standardele cele mai comune pentru dispunerea fibrelor în cadrele/cutiile de distribuție. O succesiune fixă de culori trebuie utilizată atât în cazul sudării cât și în conectarea fibrelor la adaptoare.
Secvenţa de culori cea mai des folosită în cadrele/cutiile de distribuţie
Imagine a tăvii superioare ce conţine racordurile între fibrele din cablurile easy access şi cele din pigtail-uri
Prima pereche de fibre (de culoare roşie) racordate cu splice-ul mecanic Ultimode FAST MS-1 L5550. În mod asemănător, urmează să se racordeze următoarea pereche de fibre de aceeaşi culoare.
Lungimile de rezervă a fibrelor permit scoaterea casetei din cutie, de exemplu pentru a adăuga racorduri
Vedere a cutiei optice cu panoul frontal montat