logo

FTTH-metode de distribuție în clădiri

Rețelele FTTH sunt o componentă importantă a echipamentelor de telecomunicații folosite în clădiri rezidențiale și în alte clădiri de locuit. Creșterea popularității sistemelor de fibră optică din ultimul timp este o consecință atât a schimbării legislației adoptate în mai multe țări, cât și a nevoilor în constantă creștere a investitorilor și constructorilor. În zilele noastre, un mod rapid și de încredere de accesare a Internet-ului și a serviciilor multimedia a devenit o prioritate. Folosirea din ce în ce mai accentuată a fibrei optice mai este posibilă și datorită soluțiilor tehnologice ieftine și de efect cu care aceasta vine la pachet. Providerii de Internet au sesizat avantajele rețelelor optice pasive (xPON)
Proiectanții sistemelor de fibră optică pentru o anumita clădire trebuie să ia în considerare câteva aspecte care pot influența alegerea cablurilor si tehnicile de cablaj folosite:
  • tipul clădirii – clădire de birouri, clădiri rezidențiale etc.
  • topologia sistemului, inclusiv locația magistralelor de cablu
  • aplicabilitatea sistemului în ceea ce privește tehnologia si tipul serviciilor
  • factorul de utilizare al rețelei – conectarea tuturor prizelor sau conectarea ulterioară a noilor useri
Considerând acești factori, este posibilă selectarea tehnicii de cablare potrivite. Acestea sunt patru metode des folosite:
1. -„breakout-ul” de interior și cablurile de abonați
2. – cablaje ce se bazează pe micro-tuburi
3. – cablaje care se bazează pe cablurile easy access
4. – cablaje în stea, bazate pe cabluri de abonați
Cabluri de distribuție
Metoda ce se bazează pe cabluri de distribuție seamănă cu sistemele de distribuție a cablurilor TV. Cablurile pleacă de la cadrul de distribuție optică ce se găsește în mijlocul clădirii, către toate etajele alese, unde sunt conectate la cablurile de abonați care se termină cu prize. Numărul de fibre din fiecare cablu este dat de numărul de prize pentru fiecare etaj. Cablul pentru fiecare etaj intră în cutia de distribuție unde fibrele sunt puse în legătură cu fibrele cablurilor de abonați. Fibrele din cablurile de abonați trebuie să aibă o rază mică de îndoire.
Cutie distribuţie fibră optică metalică: ULTIMODE TB-48B (montabilă pe perete)

Soluție FTTH bazată pe cabluri de distribuție tip „breakout”

Această metodă de cablare este cea mai generală și poate fi folosită în aproape orice clădire, indiferent de tipul sau topologia acesteia. Prin comparație cu celelalte metode prezentate, aceasta presupune implementarea unui întreg sistem în momentul asamblării echipamentului. Nu lipsită de importanță este necesitatea unei cutii de distribuție pentru fiecare etaj.
Micro-tuburi
Cea de-a doua tehnică este mai ales de folos în cazul în care numărul de abonați/prize nu este știut de la început.
Sistemele de cablare ce se bazează pe micro-tuburi sau micro-canale constă în pachete special construite de tuburi mici și flexibile. Fiecare tub ajunge la fiecare potențial abonat. Este de asemenea posibilă conectarea pachetelor individuale a cablurilor orizontale în canale folosind conectori speciali. Pe piață există și soluții care oferă un număr de posibilități pentru alegerea atât a structurii pachetelor cât și a structurii micro-tuburilor individuale. Acestea diferă în funcție de formă, dimensiune, flexibilitate și culoare.
Cablare bazată pe microtuburi
Cele două pachete si micro-tuburile pot să difere în funcție de formă, dimensiune, flexibilitate și culoare.
(sursă: ftthcouncil.eu)
Fibrele sunt în general suflate în micro-canalele integrate în clădire cu ajutorului unor aparate de suflare (sursa imaginii: ftthcouncil.eu). Procesul este unul rapid si ușor de efectuat. Prin acest mod de abordare, operatorul nu trebuie să mai irosească bani cu legăturile nefolosite-fibrele ajungând numai la abonații existenți.
Cabluri Easy access
Cea de-a treia tehnologie FTTH, ce constă în combinarea tehnicilor prezentate mai sus, este implementarea cablajelor ce se bazează pe așa-zisele cabluri easy-acces. Această metodă pare să fie cea mai flexibilă și versatilă metodă pentru aducerea fibrei în apartamente.
1. Marcajul de decupare
2. Tub central cu fibre
3. Tijă Aramidă
4. Înveliș LSZH
5. Înveliș protector de 900 μm al fibrei
Structura unui cablu tip „easy access”
Cablul easy-acces este un cablu de fibră optică compus din mai multe fibre (de exemplu 12,24,36 sau 48) cu un înveliș protector de 0.9 mm, plasat într-un tub LSZH. Fibrele pot fi ramificate direct spre abonații individuali fără a fi nevoie de îmbinări înainte de coloana clădirii. Acestea sunt extrase cu ușurință prin deschizăturile din tuburile fără gel. Deschizăturile sunt protejate prin unități de distribuție, fibrele ramificate sunt scoase în afara cablului și dirijate în interiorul tuburilor de apărare spre prizele abonaților. Orice aparatură ce are legătură cu extragerea fibrelor poate fi efectuată doar după desfășurarea cablurilor din raft, care este, de obicei, plasat la ultimul etaj al clădirii.
Clădirea poate fi cablată și în etape: instalarea cablului principal de fibră în conductele verticale, montarea tuburilor de protecție pentru trasele orizontale de cablu iar apoi extragerea fibrelor și splicingul cu pigtailuri.
Mai multe informații despre cablurile „easy access”: Fibra optică pentru acasa – da, se poate! precum și în clipul de mai jos.
Cabluri abonaţi într-o topologie de tip stea
În acest tip de cablare un cablu de interior individual de ex. ULTIMODE ILB-2SM-A L7102 merge direct din camera tehnică până sus la abonat. Metoda devine din ce în ce mai răspândită datorită costurilor mici ale cablurilor și a instalării în sine. În cazul în care sunt foarte mulți abonați pot apărea probleme în menținerea ordinii fibrelor și în conectarea acestora în cutiile de distribuție.
În articolul FTTH – instalarea cutiei de distribuție vă detaliem această metodă de cablare și prezentăm inclusiv un exemplu de montare a unei cutii de distribuție optică într-un cabinet rack.

Scrie un comentariu

*