Accesul la internet wireless prin rețelele celulare este un serviciu din ce în ce mai popular. Popularitatea în creștere a serviciului printre abonați este rezultatul mobilității, randamentului și prețurilor reduse. Punctul culminant este tehnologia LTE, care permite atingerea unor rate de transfer similare celor din rețelele de telefonie fixă/cablu sau WiFi.
LTE
LTE (Long Term Evolution) este o tehnologie pentru rețele mobile ce permite teoretic viteze de descărcare de 150 Mbps cu lățimea canalului de 20 MHz.
Tehnologia LTE este flexibilă atât în termeni de frecvențe cât și lățimea de bandă a canalului de transmisie. Rețelele LTE pot opera în frecvențe de la 700 MHz (zone rurale – distanțe lungi) la 2.6 GHz (zone urbane – capacitate ridicată). Un element important al standardului LTE este tehnologia MIMO (Multiple Input Multiple Output) ce crește eficiența instalând mai multe antene la ambele capete ale liniilor de transmisie.
LTE Advanced
LTE Advanced este o extensie a standardului LTE. Posesorii de dispozitive compatibile cu LTE-A pot, teoretic, atinge rate de transfer de până la 300 Mbps, cu ajutorul agregării mai multor frecvențe.
Viteza de descărcare de până la 300 Mbps și cea de încărcare de până la 50 Mbps este posibilă datorită combinării a două benzi în diferite frecvențe, de exemplu în 1800 MHz și 2600 MHz. LTE Advanced folosește benzi cu lățime de 20 MHz în standardul LTE FDD (Frequency Division Duplex), cu divizarea benzilor între canalele de descărcare și încărcare.
Antenă de exterior
În multe cazuri când dispozitivul mobil este amplasat la o distanță mai mare față de turnul de transmisie, sau este ecranat de diverse obstacole, există probleme legate de un nivel de semnal adecvat. În mod normal, această problemă poate fi soluționată conectând o antenă de interior/exterior compatibilă. Uneori, o astfel de antenă poate fi folosită, de asemenea, pentru îmbunătățirea comunicației cu stația de emisie, oferind astfel avantajele standardului LTE-A.
În fiecare caz este important să cumpărăm o antenă ce poate funcționa în benzile LTE „vechi” și „noi” și pot reda avantajele agregării de frecvențe.
În fiecare caz este important să cumpărăm o antenă ce poate funcționa în benzile LTE „vechi” și „noi” și pot reda avantajele agregării de frecvențe.
ATK-LOG ALP LTE MIMO 2×2 800-3000MHz A7054_5
|
ATK-LOG LTE MIMO 800-2170MHz A7056_5
|
TRANS-DATA LTE KPZ 6/8 MIMO 806-2700 MHz A741022
|
Cele mai populare antene de bandă largă pentru îmbunătățirea conexiunii în benzile LTE
Înainte să aleagă o antenă externă, utilizatorul ar trebui să verifice parametrii semnalului recepționat de modemul LTE. În mod normal acest lucru poate fi efectuat rulând panoul de diagnosticare oferit de apletul routerului sau modemului. Acești parametrii trebuiesc comparați cu valorile afișate mai jos.
- RSRP (dBm) – (Reference Signal Receive Power) – măsură a puterii semnalului.
- mai mult de -79 dBm – puterea semnalului foarte bună,
- de la -80 dBm la -90 dBm – putere bună a semnalului,
- de la -91 dBm la -100 dBm – putere slabă a semnalului. Nevoie de o antenă de exterior sau o locație mai bună a modemului
- mai puțin de -100 dBm – puterea semnalului foarte slabă. Este necesar să folosim o antenă de exterior
- RSRQ (dB) – (Reference Signal Received Quality) – măsură a puterii semnalului.
- mai multe de -9 dB – foarte bun,
- de la -10 dB la -15 dB – bun,
- de la -16 dB la -20 dB – prost. Nevoie de o antenă de exterior sau o locație mai bună a modemului
- mai puțin de -20 dB – foarte prost Este necesar să folosim o antenă de exterior
- SINR (dB) – (Signal to Interference plus Noise Ratio) – măsură a calității semnalului în ceea ce privește interferența.
- mai multe de 21 dB – foarte bun,
- de la 13 dB la 20 dB – bun,
- de la 0 dB la 12 dB – prost. Este necesar să folosim o antenă de exterior
- mai puțin de 0 dB – foarte prost.Este necesar să folosim o antenă de exterior
- RSSI – Received Signal Strength Indicator
- mai multe de -73 dBm – foarte bun,
- de la -75 dBm la -85 dBm – bun,
- de la -87 dBm la -93 dBm – prost. Nevoie de o antenă de exterior sau o locație mai bună a modemului
- mai puțin de -95 dBm – foarte prost. Este necesar să folosim o antenă de exterior
Când un modem nu este dotat cu un astfel de aplet, puterea semnalului poate fi estimată în funcție de indicatorii LED/LCD ai dispozitivului.
Puterea semnalului | Unitate | Număr de linii |
-105…-100 | dBm | 0 |
-100…-95 | dBm | 1 |
-95…-90 | dBm | 2 |
-90…-85 | dBm | 3 |
<-85 | dBm | 4 |
Rolul unei antene de exterior pentru viteza LTE
Se întâmplă adesea, în ciuda unui nivel de semnal foarte bun LTE, ca viteza de transmisie să nu fie satisfăcătoare. În acest caz, utilizatorul ar trebui să folosească o antenă de exterior și să o orienteze către o altă stație de transmisie (adesea, ratele scăzute de transfer sunt asociate cu un număr mare de utilizatori conectați în aceeași stație de transmisie).
O altă modalitate de îmbunătățire a vitezei este verificarea cu furnizorul de servicii dacă se folosește standardul LTE-Advanced în zona respectivă. Bineînțeles, utilizatorul trebuie să dețină un modem ce suportă acest standard.
Uneori pot apărea probleme cu serviciul LTE-A asociat cu comunicarea modemului cu o stație de transmisie necorespunzătoare. Pur și simplu modemul nu comunică cu cea mai puternică stație de emisie pentru că aceasta nu funcționează în standard LTE-A. Pentru a rezolva această problemă, utilizatorul ar trebui să afle (de la operator) unde se situează cea mai apropiată stație de emisie ce funcționează în standard LTE-A cu agregarea benzilor (preferabil situată în direcția opusă turnului ce nu suportă LTE-A).
În cazul de față utilizatorul are un modem LTE-A dar viteza maximă de descărcare este de 10 Mbps și cea de încărcare atinge doar 1 Mbps. Motivul, antena comunică cu o stație de emisie ce nu suportă standardul LTE-A. Situația este prezentată pe harta de mai jos.
Modemul utilizatorului conectat la stația de bază situată în vest, ce nu suportă LTE-A cu rată de transfer nesatisfăcătoare. Viteza este crescută considerabil, după instalarea unei antene externe, ce a fost direcționată către stația de emisie situată în sud-vest. Stația aceluiași operator funcționează în standard LTE-A cu agregarea frecvențelor.
Vedere a antenei LTE de exterior A741022 ce a rezolvat problema
Creșterea ratelor de transfer este afișată în captura de imagine de mai jos.
Testul a fost efectuat cu ajutorul site-ului
www.speedtest.net
Testul a fost efectuat cu ajutorul site-ului
www.speedtest.net
Testul de viteză după instalarea antenei LTE A741022