logo

Sistem de supraveghere IP pe stâlpi conectat prin fibră optică

Principalul obstacol cu care se confruntă instalatorul care implementează un sistem de supraveghere video prin fibră optică în zone deschise este selectarea metodei potrivite de instalare și conectare a camerelor IP. Deoarece întrebările cele mai frecvente se referă la instalarea camerelor amplasate pe stâlpi/coloane/turnuri, în acest articol sunt prezentate metodele de cablare pentru acest tip de instalare și un exemplu de implementare a unui punct de cameră într-o carcasă etanșă dedicată.

CCTV – tip fibră

În cazul în care cablarea și echipamentele de transmisie sunt selectate în paralel, trebuie să se asigure compatibilitatea reciprocă a acestor elemente (adică cabluri singlemode pentru dispozitive singlemode și cabluri multimode pentru dispozitive multimode). În situația în care conexiunile între cameră și switch depășesc 2 km, este necesară utilizarea cablurilor singlemode. Situația similară se va întâlni în cazul unui sistem extins de supraveghere în care semnalul va fi transmis prin mai multe zeci sau sute de camere IP. La o astfel de lățime de bandă, utilizarea fibrelor singlemode va fi o soluție mai avantajoasă datorită unei game mai variate de cabluri singlemode (permite o mai bună adaptare a cablului la instalație și condițiile de mediu) și a unei distanțe mai mari de transmisie.
Diferența de preț dintre dispozitivele multimode și singlemode, adesea folosită ca argument pentru a utiliza primele, este deja neglijabil de mică (pentru echipamentele de transmisie LAN/CCTV). În prezent, toate argumentele favorizează sistemele singlemode (lățime de bandă mai mare, distanță mai mare, preț mai mic).
Avantajele alegerii cablului cu fibre singlemode:
  • o gamă mai largă de diferite tipuri de cabluri de pe piață,
  • posibilitatea de a transmite un semnal pe o distanță de zeci de kilometri folosind echipamente disponibile pe scară largă,
  • prețul mai mic al cablului rezultat dintr-un proces mai puțin complicat de fabricare a miezului de fibră,
  • disponibilitatea fibrelor cu rază de îndoire redusă.

Topologia cablajului cu fibră optică pentru sisteme de supraveghere

Trasarea unui cablu separat către fiecare stâlp (simplu sau cu iluminat) pe care urmează să fie instalate camerele este o soluție extrem de versatilă și mai puțin laborioasă în ceea ce privește sudarea și protejarea fibrelor optice. Cu toate acestea, implică o cantitate mai mare de muncă în ceea ce privește punerea cablurilor și necesitatea de a asigura mai mult spațiu pe traseul cablului.

Sistem de supraveghere cu fibră optică – topologie în stea
În această topologie, structura cablului nu este un factor semnificativ, întrucât acesta nu se ramifică de loc pe toată distanța. Bineînțeles, cablul trebuie să îndeplinească toate cerințele necesare pentru o funcționare corectă în funcție de condițiile mediului în care este instalat. Un parametru important este rezistența la tracțiune, suficientă pentru operațiunile legate de tragerea cablului prin canal-cablu. Cele mai populare tipuri de cabluri folosite în astfel de situații:
  • Cabluri ce pot fi îngropate direct în pământ

Cablu optic ZTT DAC 2J 9/125 G.657A1 L79302
    Posibilitatea de a îngropa cablul direct în pământ este o caracteristică care este luată în considerare atunci când timpul de instalare este scurt sau cel mai mic cost de service este important. Cablurile subterane DAC (Direct Access Cable) au o manta din polietilena foarte spumata (HDPE). Acest lucru le face rigide și foarte rezistente împotriva deteriorărilor mecanice. Două bare FRP cu diametrul de 0,9 mm protejează suplimentar cablul de rupere, ceea ce este crucial atunci când cablul este îngropat direct în pământ (înghețul și dezghețarea solului, mișcările cauzate de șocuri ciclice cauzate de mașinile care trec, de exemplu, infiltrarea apei de ploaie în pământ etc.). Aceste cabluri au așa-numitul design Water Block (WB) care blochează fluxul intern de apă de-a lungul cablului.
  • Cabluri pentru exterior

Cablu de exterior DRAKA A-DQ(ZN)B2Y 8SM L79508
    Numai pentru uz exterior (teaca PE – clasa de inflamabilitate F conform EN50575). Aceste cabluri sunt rezistente la condițiile meteorologice și la radiațiile UV. În gama Dipol, această categorie include cabluri marca Optix care rămân cea mai bună alegere pentru linii aeriene (cabluri autoportante) și cabluri marca A-DQ(ZN)B2Y Draka. Primul poate fi folosit și ca cabluri standard de interconectare (nesuspendate). Totuși, trebuie avut în vedere faptul că nu au gel hidrofob care împiedică propagarea apei/umezeli în interiorul cablului (într-o oarecare măsură, fibrele aramide sunt responsabile de acest lucru). Ambele cabluri au o forță mare de tensiune de instalare. Cabluri Optix sunt de obicei alegerea atunci când un diametru mic de cablu (aproximativ 3 mm) și raza minimă de îndoire mai mică rezultată sunt importante. DRAKA A-DQ(ZN)B2Y Cablurile de exterior sunt cea mai bună alegere pentru sistemele de exterior cu suprafață largă. Aceste cabluri pot fi așezate fără conducte suplimentare (folosirea conductelor suplimentare este o practică bună și este întotdeauna recomandată, indiferent de tipul de cablu) pe acoperișuri, fațade, conducte de telecomunicații și chiar în pământ.
  • Cabluri universale
Fibră optică universală Unitube singlemode DRAKA U-DQ(ZN)BH 4E (4xG.652.D, LSZH, gel hidrofob)

Cablu universal tipic: DRAKA U-DQ(ZN)BH 4E L76004
    Cablurile universale DRAKA au cele mai multe dintre avantajele cablurilor de exterior. Acestea includ un tub central umplut cu gel și fibre de sticlă pentru întărire și protecție de bază împotriva rozătoarelor. Cablurile universale DRAKA au o rezistență excelentă în comparație cu tipuri similare de cabluri de la alți producători. Forța maximă de tragere la instalare este de 2000 N, ceea ce le face puțin mai puțin rezistente decât cablurile tipice de exterior. Mantaua exterioara este rezistenta la radiatiile UV, dar pe termen lung cablurile cu manta PE functioneaza mai bine in acest sens. Din acest motiv, la utilizarea cablului universal în exterior, se recomandă utilizarea PVC sau conducte de protecție similare. Cablurile de acest tip rămân cel mai popular produs din secțiunea de cabluri cu fibră optică din oferta Dipol. Acestea sunt utilizate pentru conexiuni punct la punct în rețele locale, toate tipurile de rețele de bază ale clădirilor, rețele de supraveghere video, inclusiv camere interioare și exterioare etc.
Indiferent de numărul de camere pe stâlp, transmisia se face numai prin intermediul a două fibre optice. Totuși, vă recomandăm cel puțin un nivel minim de redundanță – instalarea de cabluri cu 4 fibre.
Cutia pentru echipamente de supraveghere
Alegerea topologiei în stea vă permite, de asemenea, să economisiți spațiu pe stâlp în sine – cablul de fibră optică poate fi introdus direct în cutie, în care sunt instalate dispozitive, inclusiv convertor media, comutator PoE, convertor video, sursă de alimentare etc. Fibra optică, desigur, trebuie să fie asigurată cu o coadă, iar conexiunea (splice) în sine ar trebui să fie asigurată pe cutia de îmbinare sau pe o cutie de fibră optică dedicată. Apoi, pigtail-ul trebuie conectat la adaptorul de fibră optică, iar conexiunea cu dispozitivul responsabil de conversia semnalului trebuie făcută folosind un cordon de corecție. Nu conectați cablul direct la dispozitiv! Pe viitor, la efectuarea oricărei lucrări de service sau întreținere, instalatorul va risca doar să deterioreze cablul de corecție, și nu cablul, ceea ce ar presupune necesitatea îmbinării din nou a fibrei.
Cutia sigilata SIGNAL CCTV 210/230/145 mm este R90601 proiectata pentru montare pe stalp, catarg sau perete. În interior, există o placă de montare care poate fi îndepărtată cu ușurință și două șine DIN pentru instalarea ușoară a componentelor precum întrerupătoare, surse de alimentare, convertoare media sau mini rame de distribuție cu fibră optică. În plus, cutia are fire de protecție care pot fi conectate la dispozitive active.

Exemplu de utilizare a casetei SIGNAL CCTV R90601
Cutia poate găzdui cu ușurință, printre altele, un întrerupător industrial, sursă de alimentare, întrerupător principal și mini cadru de distribuție în cazul sistemelor bazate pe cablare cu fibră optică. În acest caz vă recomandăm să utilizați cadru de distribuție ODF-DIN L5312. Toate aceste elemente pot fi montate pe șine DIN sau pe placă de montare din aluminiu. Datorită numărului și dimensiunii adecvate a orificiilor pentru presetupe, este posibilă introducerea și ieșirea cablajului pentru: alimentare, cablu de fibră optică, pereche răsucită, pentru conectarea a până la 4 camere de supraveghere.
O listă de accesorii pentru o cutie etanșă montată pe stâlp, care poate oferi o soluție gata făcută pentru multe sisteme, este prezentată mai jos:
  • R90601 – Cutie sigilată CCTV 250/310/145 mm
  • R90610J – suport pe stâlp pentru cutii impermeabile
  • N299714 – Comutator industrial PoE ULTIPOWER 341SFP
  • E1412 – NETSET U/UTP Cat. 5 cabluri torsadate pentru exterior
  • N93326 – Sursă de alimentare în comutație MDR-60-48
  • Inserție L1415 SFP ULTIMODE SFP-203G
  • L76004 – Cablu optic universal A-DQ(ZN)BH
  • L5312 – Mini cadru de distribuție L5312
  • L32151R – Cablu patch monomod ULTIMODE PC-515S1
  • L35511A – pigtails SC/UPC
  • L4311 – Adaptor monomod ULTIMODE A-511D
  • L76004 – Cablu optic universal ULTIMODE UNI-4SM-A
Dulapul are șase găuri pentru presetupe (toate sunt obturate, dar pot fi ușor perforate, setul include două presetupe PG13.5 și patru presetupe PG9). Cutia este complet etanșată, nu are goluri în legătura dintre pereți, deci nu există posibilitatea de a pătrunde apă. În plus, ușa este protejată cu un sigiliu de cauciuc. Cutia poate fi închisă cu o încuietoare cu cilindru. Clasament de mediu IP66.

Leave a Reply

*