logo

Temperatura minimă

Temperatura minimă de funcţionare a camerei – este temperatura la care producătorul garantează recepţionarea adecvată a imaginii. Această calitate trebuie să fie aceeaşi ca şi la temperatura camerei. Totuşi, unde este limita camerei? La ce temperatură camera va înceta să funcţioneze? La această întrebare nu am găsit un răspuns clar, de aceea ne-am decis să testăm camerele într-o încăpere climatizată, care imită condiţiile existente în natură.

 

Merită să vă amintim că temperatura cea mai scăzută din Polonia s-a înregistrat la data de 11 ianuarie 1941 în localitatea Siedlce. În schimb recordul Europei este deţinut de Rusia – în localitatea Ust’ Schugor, la data de 31 decembrie 1978 s-au înregistrat –58,1°C.

 

Testul a fost prevăzut în modul următor: 

  • S-au montat 8 modele de camere în încăpere, fiind asigurată alimentarea şi înregistrarea imagini în sistem pe toată durata testului.
  • S-a măsurat umiditatea relativă la începutul testului, asemănătoare cu ceea care are loc în condiţii de iarnă (s-a luat în considerare 30%)
  • S-a micşorat temperatura până la -50°C şi s-a observat imaginea.
  • S-a oprit tensiunea la toate camerele (simularea avariei alimentării) după atingerea temperaturii minime.
  • S-a aşteptat timp te 3 ore şi s-a activat alimentarea tuturor camerelor.
  • S-a crescut treptat temperatura de la -50°C la +10°C.
  • Mai jos vă prezentăm rezultatele testului efectuat.

     

    Testul a fost executat în cadrul Parcului Tehnico-Ştiinţific Eurocentrum din oraşul Katowice (Park Naukowo–Techniczny Euro-Centrum w Katowicach). În imagine puteţi observa camerele climatice.

     

    Pentru acest experiment am ales 8 modele de camere din seria Gemini AHD, care se diferenţiază prin carcase şi senzori. La test au fost supuse camere în carcase sferice cu protecţie împotriva vandalismului (Doom), în carcase de tip Compact, precum şi în carcase din plastic, care datorită lipsei de ermetizare pot fi utilizate numai în interiorul încăperii.

     

    În cameră a fost amplasată adiţional o sursă de lumină pentru a reduce lumina iluminatorului IR instalat în camere. Camerele sunt prevăzute cu senzori de lumină şi – în cazul luminii reduse – activează senzorii IR. Aceste diode sunt o sursă adiţională de căldură şi – pentru a nu falsifica rezultatul – în timpul testului trebuie oprite. Din cauza iluminării continue a încăperii, în timpul testului niciunul dintre iluminatoarele IR nu s-a activat.

     

    Clemele de alimentare şi clemele BNC au rămas în interiorul încăperii izotermice, în schimb înregistratorul împreună cu monitorul sunt amplasate la temperatura camerei. Cablurile au fost introduse printr-o trecere specială în peretele încăperii izotermice.

     

    Pe toată durata testului imaginea din camere a fost observată pe monitor şi înregistrată pe discul înregistratorului.

     

    De asemenea, au fost monitorizate de la distanţă condiţiile din încăperea izotermică.

     

    Prima fază a constat în stabilirea umidităţii relative a aerului.

     

    După încheierea controlului umidităţii (culoarea galbenă) va avea loc testul de bază, care constă în scăderea temperaturi până la -50°C. 

    X – Timpul

    Y – Temperatura

    Z – Umiditatea relativă

    1 – Perioada de stabilizare a temperaturii şi a umidităţii.

    2 – Perioada finală de verificare a umidităţii.

    3 – Micşorarea temperaturii până la -10°C.

    Graficul prezintă rezultatul schimbărilor de temperatură în funcţie de timp. În total au fost efectuate două măsurări cu două timpuri de micşorare a temperaturii. 

    X – Timpul

    Y – Temperatura

    Înregistratorul a efectuat înregistrarea imaginilor camerei pe toată perioada testului. Până la –30°C toate camerele au funcţionat corect şi nu au fost observate diferenţe de imagine. Mai apoi, unele dintre camere au început să piardă din focalizare.

     

    Am fost foarte bucuroşi să observăm că imaginea din camerele de testare a fost corectă până la scăderea temperaturii sub -50°C. În imagine a fost captat momentul în care temperatura scade până la -44.8°C. Trebuie să admitem – funcţionarea echipamentelor de acest tip în astfel de condiţii este o raritate.

     

    Când a fost atinsă temperatura de –50°C, alimentarea camerelor a fost oprită. Aceasta este o simulare de pană de curent, care este foarte probabilă a avea loc în natură. Camerele au rămas în această stare timp de aproximativ 3 ore, după care tensiunea de alimentare a fost pornită din nou. În imagine se văd aburii de apă condensaţi care s-au depus pe cloş ca urmare a răcirii suprafeţei.

     

    Momentul de pornire a camerelor la temperatura -50°C a fost înregistrat pe film. 

     

    Cercetările efectuate au dus la concluzia că niciuna dintre camere nu a fost avariată şi toate camerele au funcţionat normal la temperatura -50°C imediat ce a fost repornit curentul de alimentare. Mai jos este prezentată imaginea din camere imediat după repornirea alimentării.

     

    Ultima fază a testului a constat în creşterea gradată a temperaturii. Calitatea imaginii se îmbunătăţea odată cu creşterea temperaturii. 

    X – Timpul

    Y – Temperatura

    Concluzii finale: 

    1. Toate camerele au funcţionat fără probleme chiar şi la temperatura de –50°C.

    2. A fost testată o singură linie de camere (Gemini) în diferite tipuri de carcase; totuşi se poate presupune o funcţionare asemănătoare şi pentru camerele celorlalţi producători.

    3. Nu au fost testate camerele de tip Speed Dome, care – din cauza elementelor mecanice mobile – pot să furnizeze alte rezultate.

    4. Rezultatele testului pot fi considerate satisfăcătoare.

    Leave a Reply

    *