Grupa de standarde IEEE 802.11 descrie stratul fizic şi MAC wireless al reţelelor locale WLAN (în Polonia sunt cunoscute mai popular sub denumirea de Wi-Fi). Grupa conţine patru protocoale independente (a, b, g, n). Primul protocol utilizat universal a fost 802.11b.
|
Frecvenţele utilizate în cadrul standardelor 802.11 nu necesită concesiune, de aceea reţelele de acest tip pot fi instalate fără obţinerea niciunui fel de permis. Există doar limitările legate de radiaţia EIRP (Equivalent Isotropical Radiated Power). În Polonia valoarea maximă admisă este de 100 mW pentru banda de 2,4 GHz şi 1 W pentru banda 5,470 GHz…5,725 GHz.
|
În cadrul standardului 802.11b raza de acţiune este de aproximativ 50 m în încăperile închise şi aproximativ 100 m în zonele deschise. Transferul pentru echipamentele care funcţionează în acest standard este de maxim 11Mb/s. Obstacolele care se găsesc în calea undelor radio – cum ar fi pereţii, uşile, sticla, metalul, ş.a.m.d. pot micşora radical calitatea semnalului, aşadar şi transferul, ducând chiar la imposibilitatea de comunicare. În acest standard au fost utilizaţi mai mulţi algoritmi prevăzuţi pentru eliminarea interferenţelor şi împiedicarea intrării în conflict în cazul în care se folosesc mai multe plăci de reţea.
|
Este posibilă prelungirea razei de acţiune a sistemului de comunicare prin folosirea unor antene direcţionale adecvate. Raza de transmisie poate fi mărită chiar şi până la câţiva kilometri. Totuşi, cel mai important factor decisiv pentru raza de acţiune este vizibilitatea optică directă a antenelor şi gradul minim de interferenţe şi obstacole pe linia de transmisie.
|
Banda de transmisie 802.11b permite un transfer de până la11 Mb/s cu segmentare 5,5 Mb/s, 2 Mb/s şi 1 Mb/s în cazul unui număr prea mare de erori în cadrul canalului de transmisie. Banda are posibilitatea de segmentare în 14 canale cu interval stabil de 22 MHz. În Polonia benzile disponibile se găsesc în intervalul 2,4 GHz…2,4835 GHz ceea ce reprezintă 13 canale.
|
Tab. 1. Numerele canalelor şi frecvenţele aferente
|
Reţelele Wi-Fi, inclusiv cele de tipul 802.11b, sunt cele mai populare când este vorba de proiectarea reţelelor în clădiri. Propagarea undelor în astfel de locuri este deseori îngreunată. La proiectarea reţelelor trebuie să se ia în considerare diferitele obstacole care apar pe direcţia de propagare şi care pot atenua semnalul.
|