logo

MAC – adresa fizică a echipamentului de reţea

Adresa MAC este stocată sub forma unui şir de 48 de biţi de cifre şi litere în sistem hexazecimal (cifre de la 0 la 9 şi litere de la A la F). Jumătate din adresa MAC, adică primele 6 caractere (24 de biţi) indică producătorul plăcii de reţea instalate pe dispozitivul folosit. Celelalte caractere sunt identificatorul unic al echipamentului. Adresa MAC este înregistrată cu câte două caractere, iar fiecare pereche de caractere este separată prin semnul minus sau două puncte. Cu toate acestea, pe ambalajele produselor oferite, producătorii indică adesea adresa MAC ca o secvenţă de cifre şi litere.

 

Spre deosebire de adresa IP, adresa MAC este identificată printr-un dispozitiv de reţea concret. În acest fel ai siguranţa că site-ul Internet este afişat pe computerul de la care a fost accesat, şi nu pe un alt calculator care lucrează aproape de calculatorul tău în aceeaşi reţea sau pe un calculator care lucrează în altă subreţea având aceeaşi adresă IP.

 

Pentru utilizatorul obişnuit, adresa MAC a echipamentului nu are nicio importanţă. Totuşi pentru funcţionarea adecvată a chiar şi celei mai simple reţele de calculatoare, cunoaşterea adresei este deosebit de importantă. De exemplu, mai jos vă prezentăm o captură de ecran a paginii de configurare a routerului TP Link TL-WR1042ND, care se găseşte în oferta companiei Delta (fig. 1). Acest router este relativ ieftin şi uşor de utilizat, oferind o varietate de opţiuni de configurare, inclusiv filtrarea adreselor MAC. Captura de pe ecran arată că numai trei dispozitive ale căror adrese MAC au fost găsite pe lista (Allow) vor primi acces la reţeaua wireless. Selectând opţiunea „Deny the stations specified by any enabled entries in the list to access”, vom crea o situaţie inversă – reţeaua va fi accesată de către toate dispozitivele, cu excepţia celor care sunt pe listă (aşa-numita listă neagră).

 

Fig. 1. Pagina de configurare a router-ului TL-WR1042ND la tab-ul „Wireless MAC Filtering”

 

Este demn de remarcat faptul că această opţiune îmbunătăţeşte radical securitatea reţelei. Chiar dacă un terţ cunoaşte parola de la reţeaua WAN, acesta nu se va conecta reţea, până când nu se va adăugă adresa sa MAC la lista de dispozitive autorizate. Acest lucru este valabil, desigur, pentru toate dispozitivele care au capacitatea de a comunica în sistem Wi-Fi, inclusiv telefoane, tablete, ş.a.m.d.

 

Un alt exemplu care dovedeşte rolul important al adresei MAC este o reţea simplă formată acasă, din două calculatoare, o imprimantă şi o tabletă (fig. 2).

 

Fig. 2. Un exemplu de reţea creată la domiciliu, cu adresa IP fixă atribuită imprimantei; celelalte echipamente primesc o adresă IP aleatoare de la router, în funcţie de ordinea de logare la reţea

 

Pentru a vă asigura că imprimanta de reţea va fi întotdeauna vizibilă pentru alte dispozitive, o adresă IP permanentă şi neschimbată MAC îi va fi atribuită – 192.168.1.100. În consecinţă, în cazul repornirii neprogramate a routerului (de exemplu: din cauza unei pene de curent), imprimanta va primi adresa atribuită anterior, şi nu una obţinută în mod aleatoriu de la serverul DHCP, ca în cazul celorlalte dispozitive. Atribuirea de adrese IP pentru adresele concrete MAC este una dintre posibilităţile de management a echipamentelor care conlucrează în reţea.

 

Leave a Reply

*