Metoda de compresie M-JPEG sau MJPEG (Motion JPEG) este un format de compresie video, în care fiecare cadru video sau câmp cu secvenţe video digitale intercalate este comprimat separat, ca o imagine JPEG.
|
Iniţial, acest standard a fost conceput pentru utilizarea materialelor multimedia pe calculatoarele de tip PC. În prezent M-JPEG este utilizat de mai multe programe şi dispozitive, cum ar fi browserele de Internet, playerele multimedia, consolele pentru jocuri, aparatele foto digitale, camere IP, camere de Internet, servere de streaming, camere video şi editoare video non-lineare.
|
Deservirea M-JPEG este asigurată de numeroase camere IP, ce are ca rezultat, printre altele faptul că browsere precum Mozilla Firefox şi altele, bazate pe Webkit (motor de căutare bazat pe principii open source), au un suport nativ pentru afişarea fluxurilor în M-JPEG.
|
Un alt motiv important pentru utilizarea frecventă a M-JPEG în camerele IP este capacitatea de streaming. Fluxul HTTP împarte fiecare imagine în răspunsuri HTTP multiple cu un anumit sistem de marcare. Streamingul RTP creează pachete de secvenţe de imagini în format JPEG, care pot fi recepţionate de către programele client, de exemplu: QuickTime sau VLC. Suportul nativ este folosit de browserele: Safari, Google Chrome şi Firefox. Alte browsere, de exemplu: Internet Explorer pot afişa M-JPEG folosind plug-in-uri adecvate.
|
Codarea M-JPEG utilizează exclusiv metoda de compresie intra-cadru. Aceasta nu are algoritmi de calcul mai complecşi, folosind tehnicile de predicţie inter-cadru. În timp ce metodele moderne de compresie, cum ar fi MPEG-4 şi H.264/AVC pot realiza rate de compresie de 1:50 sau mai mult, lipsa de predicţie intra-cadru în standardul M-JPEG limitează eficienţa acestuia la 1:20 sau mai puţin, în funcţie de toleranţa artefactelor pe imaginea de ieşire. Deoarece cadrele sunt compresate independent, compresia M-JPEG impune cerinţe de echipament mai mici referitor la puterea de calcul şi memorie.
|