logo

Capacitatea acumulatorului

Acumulatorii sunt un tip de celule galvanice capabile să stocheze energie de mai multe ori sub formă de sarcină electrică. Aceștia sunt folosiți în aproape fiecare sferă a vieții noastre. Indiferent de tip, structură și dimensiuni, fiecare acumulator are mai mulți parametri de bază. Unul dintre principali parametri este capacitatea acumulatorului, exprimată în Ah (amperi ore).

 

Capacitatea acumulatorului este produsul curentului și al timpului. Foarte simplificat se poate spune că valoarea capacității indică produsul maxim al curentului care curge din acumulator într-un timp dat. Desigur, în funcție de tehnologie și construcție, componentele acestui produs sunt strict definite. Trebuie să ne amintim că acest parametru nu înseamnă cantitatea de energie pe care o poate stoca bateria. Pentru aceasta, se utilizează unitatea Wh (watt-oră), care o caracterizează mai bine și, prin urmare, este mai frecvent utilizată astăzi.

 

 

 

Măsurarea capacității se face diferit pentru fiecare tip de acumulator. Acest lucru se datorează altor procese chimice care au loc în interiorul acestuia. Capacitatea este determinată prin măsurarea timpului și a curentului de descărcare a acumulatorului într-un anumit interval de tensiune la bornele acestuia. Valoarea cheie este aici intervalul de tensiuni de funcționare, iar mai exact – tensiunea minimă admisibilă a acumulatorului descărcat și tensiunea maximă a acumulatorului încărcat, la care acesta nu este deteriorat permanent.
În acest loc trebuie remarcat că aceste două tensiuni pot avea valori diferite în funcție de valoarea curentului de descărcare și de valoarea curentului de încărcare. De asemenea, valoarea curentului maxim este strict definită de producător.

 

În plus, valoarea capacității depinde de temperatură și de numărul de cicluri de încărcare/descărcare deja efectuate.

 

De exemplu, în cazul unui acumulator plumb-acid AGM, producătorii indică capacitatea nominală a acumulatorului pentru un timp de descărcare de 20 h la temperatura de 20°C.
Capacitatea acestor acumulatori variază în funcție de curentul de solicitare și temperatura de funcționare. Valoarea exactă poate fi determinată de obicei din fișele tehnice, în care producătorii furnizează caracteristicile de descărcare.

 

Capacitatea acumulatorului nu este o valoare constantă. Chiar și un acumulator neutilizat își pierde parametrii în timp, iar capacitatea acestuia scade. Factorii care îi influențează durata de viață, adică capacitatea, sunt prezentați în fișele tehnice. Principali factori sunt:

  • temperatura de funcționare în alte domenii decât cele specificate de producător,
  • numărul de cicluri de încărcare/descărcare,
  • descărcarea sub valoarea permisă a tensiunii,
  • supraîncărcarea acumulatorului,
  • descărcarea la curenți prea mari. 

  • Leave a Reply

    *