logo

Camerele termice în sistemele de supraveghere

Bazele termografiei datează din anii 1800, când astronomul german Sir William Herschel a făcut experimente cu lumina solară și a remarcat „căldură întunecată” după lumina roșie. În 1840, fiul lui Sir William Herschel, a produs prima imagine termică, folosind un dispozitiv numit evaporograf, bazat pe evaporarea unei pelicule foarte subțiri de ulei, cauzată de intensitatea diversă a radiației infraroșii ce cade pe film. Aplicațiile practice ale acestui fenomen au fost începute abia la sfârșitul Primului Război Mondial și în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Primele sisteme active și pasive erau capabile să detecteze oameni, vapoare și avioane. Potențialul unor astfel de sisteme a fost motivul secretizării lor – primele aplicații civile au apărut spre sfârșitul anilor 50 ai secolului 20. Din acel moment, se poate observa o dezvoltare sistematică și popularizare a tehnologiei infraroșii. Realizările din construcția de camere cu termoviziune au permis reducerea greutății și dimensiunii făcând astfel posibilă comercializarea lor. O realizare recentă în fabricarea camerelor de acest tip a fost introducerea unor senzori bolometrici mult mai ieftini ce se bazează pe modificarea rezistenței electrice cauzate de radiațiile incidente. De atunci, camerele au devenit disponibile pe piață pentru publicul larg (nu numai pentru oameni de știință sau armată). În prezent, camerele au dimensiuni similare și greutăți pentru dispozitive optice „normale” și sunt accesibile pentru o gamă largă de utilizatori.
Utilizarea camerelor cu termoviziune nu mai este limitată doar pentru sisteme critice de apărare sau aplicații științifice. Camerele de acest fel sunt instalate pentru a monitoriza zone fără lumină cu vegetație densă, procese variate în fabrici, centrale electrice, instalații de petrol și gaze, în aeroporturi, etc. Cel mai bun rezultat poate fi atins creând sisteme ce conțin atât camere optice cât și camere cu termoviziune. Acest lucru se datorează diferitelor principii de operare și forme diverse ale imaginilor generate. Un factor important într-un astfel de sistem este analiza imaginii. Camerele cu termoviziune folosite in sistemele de monitorizare au, de obicei, instrumente esențiale pentru analiza imaginii, cum ar fi detecția mișcării și detecția schimbării de temperatură dintr-un interval dat.
Principiul de funcționare
Comparație între o cameră „normală” de supraveghere și o camera cu termoviziune (în partea de jos a imaginii): camera „normală”captează lumina vizibilă sau infraroșie reflectată de obiectele iluminate de lumina zilei, surse artificiale sau infraroșu; camerele cu termoviziune captează radiația infraroșie emisă de obiectele monitorizate, deci nu va avea nevoie de orice altă sursă de lumină suplimentară (lumina zilei sau IR)
Camerele „normale” (optice) analog sau IP folosite în sistemele de supraveghere captează lumina vizibilă și IR (pe timp de noapte) (in total: 300-950 nm) reflectate de obiectele din câmpul vizual. Sursele de radiație pot fi: lumina zilei sau sistemele artificiale de iluminat, inclusiv iluminatori IR. Camerele cu termoviziune lucrează la parametrii optimi fără a mai fi necesar un sistem de iluminat artificial. Orice corp sau obiect cu o temperatură peste 0 absolut (−273,15 °C) emite radiații infraroșii în funcție de temperatură și proprietățile fizice ale suprafeței. Camerele cu termoviziune concepute pentru sisteme de supraveghere detectează lungimi de undă până la 20 de micrometrii.

Imagini de la o cameră de supraveghere, în stânga – în condiții de luminozitate scăzută, în dreapta – în mod IR (cu iluminatorul IR incorporat pornit)

O imagine de la o cameră cu termoviziune în întuneric, fără nici o altă sursă de iluminare

Mulțumită relației dintre temperatură, intensitate și caracteristicile spectrale ale radiației infraroșii, luând în considerare caracteristicile suprafețelor emițătoare, imaginea de la o cameră termică poate afișa distribuirea temperaturii pe suprafața obiectelor din câmpul vizual, astfel încât să poată fi gradate în diviziuni de temperatură. Acest lucru permite utilizatorului să citească temperaturile de pe suprafața diferitelor obiecte monitorizate. Datorită lipsei de iluminare necesară pentru funcționarea corectă a camerei, aceasta rămâne invizibilă în timpul nopții (un intrus nu poate fi conștient de prezența sa)
O cameră termică poate să detecteze și să prezinte diferența clară de temperatură din zona monitorizată. Prin urmare, obiectele invizibile pentru o cameră obișnuită (ex. oameni sau animale în tufișuri) sunt vizibile în imaginea surprinsă de camera cu termoviziune.
Datorită lipsei de iluminare necesară pentru buna funcționare a camerelor termice, dispozitivele sunt invizibile pe timp de noapte (un intrus nu poate fi conștient de prezența sa). Sunt ideale pentru monitorizarea zonelor vaste fără iluminare artificială (păduri, porturi, parcări fără iluminare, etc.).
Bineînțeles, camerele cu termoviziune au limitările lor. Condițiile meteorologice nefavorabile cum ar fi: ceață, zăpadă sau ploaie suprimă radiațiile în infraroșu, reduc parametrii de funcționare și rezoluția temperaturii („aplatizează” variația de temperatură a scenei observate). Cu toate acestea, camerele sunt încă mult mai eficiente în condiții dificile decât camerele de „normale” de supraveghere.
O imagine de la camera cu termoviziune K1606 cu un om în câmpul vizual al camerei
Utilizarea camerelor cu termoviziune pentru măsurarea temperaturii
Camerele cu termoviziune sunt adesea folosite pentru măsurătorile de temperatură la distanță a diferitelor obiecte, cu notificări la depășirea pragurilor arbitrare. Problema de calibrare a măsurătorilor de temperatură nu este simplă și depinde de mai mulți factori. Cu toate acestea, în cazul în care măsurătorile nu trebuie să fie foarte precise, problema de calibrare poate fi redusă la două presetări ale camerei, emisivitatea suprafeței corpului examinat și temperatura mediului.
Emisivitatea este caracteristica suprafeței obiectului monitorizat. Este raportul dintre radiația termică de pe suprafața obiectului la radiația de la o suprafață neagră ideală la aceeași temperatură. De exemplu, emisivitatea aluminiului lustruit este de cca. 0.05 și a hârtiei este cca. 0.9.
Temperatură ambient este necesară pentru a compensa radiația reflectată de suprafața obiectului examinat. Dacă emisivitatea obiectului este scăzută, setarea temperaturii ambientului este crucială.
Atunci când o cameră cu termoviziune este utilizată numai pentru a diagnostica diferențele de temperatură, de exemplu pentru a detecta puncte de temperatură ridicată sau schimbările de temperatură, setările pentru emisivitate și temperatura ambiantă nu sunt necesare.
Instantanee ale camerei termice – imaginea unui om într-o cameră și spectrul de temperaturi dintr-un tablou electric în funcțiune.
Sisteme optice și rezoluții
Prețurile relativ ridicate sunt dictate de necesitatea de a utiliza detectoare termice speciale si lentile dedicate. Lentila trebuie să fie făcută dintr-un material care transmite radiația (sticla normală absoarbe radiația), trebuie să fie echipate cu filtre speciale minimizând zgomotul din imagine (ex. lungimile de undă nedorite).
Lungimea focală a obiectivului ar trebui să fie ajustată în funcție de lățimea dorită a ecranului și rezoluție. La fel ca și în camerele obișnuite, există norme care reglementează capacitatea de detecție și de recunoaștere a diferitelor obiecte (parametru important este numărul adecvat de pixeli în lățimea sau înălțimea imaginii)
Principiul de operare al lentilelor camerelor cu termoviziune
Camerele cu termoviziune Sunell
De ani de zile, camerele termice Sunell au fost printre cele mai bune camere cu termoviziune pentru sistemele de supraveghere video. Câteva camere au fost echipate cu interfață de rețea și sunt conforme cu Onvif 2.4, deci pot fi integrate cu ușurință în sistemele de supraveghere IP. Mulțumită detectorilor infraroșii, algoritmilor de procesare a imaginii și lentile de nouă generație, cu factor de transmisie ridicat în infraroșu, camerele funcționează perfect în orice condiții (independent de ceață, ploaie, etc.). Adițional funcțiilor și caracteristicilor unei camere IP clasice, (ex. detecția de mișcare), camerele au un meniu adițional asociat cu imaginile cu termoviziune. Indicatorul din câmpul de vedere al camerei arată punctul cu cea mai ridicată temperatură afișată în format digital. Cu un mouse, utilizatorul poate plasa pointerul acestuia în oricare loc din imagine pentru a citi temperatura din acel punct. Utilizatorul camerei poate seta 5 zone de detecție separate cu praguri individuale de temperatură. Pe lângă detecția de mișcare, camerele suportă 2 tipuri de avertizări/alarmă cu praguri independente pentru avertismente și alarme:
  • Prag de alarmă – camera declanșează avertizare/alarmă după ce pragurile de temperatură definite au fost depășite
  • Alarmă diferenţă de temperatură – camera declanșează avertizare/alarmă după ce diferența de temperatură predefinită a fost depășită
SN-TPC4200KT/F K1606 este o cameră IP fixă. Camera poate fi conectată direct la un NVR sau prin rețeaua IP. Integrând camera într-un sistem clasic IP de supraveghere eficiența sistemului de supraveghere video poate fi sporită. Mulțumită tehnologiei IP, utilizatorii pot avea acces direct la imagini în timp real de la camerele optice și cu termoviziune, precum și la înregistrările de la ambele tipuri de camere prin intermediul rețelei locale și, de asemenea, prin intermediul internetului (în cazul în care acest lucru configurat).

Leave a Reply

*