logo

Ce este curentul continuu (DC)?

Curentul continuu (DC), spre deosebire de curentul alternativ are doi poli – pozitiv şi negativ. Între aceştia apare o diferenţă de potenţial, adică tensiunea. S-a convenit că sarcinile electrice se deplasează de la polul pozitiv la cel negativ, deşi în realitate lucrurile stau complet invers. Graficul curentului continuu este o dreaptă (Fig. 1).

Fig. 1. Graficul curentului continuu

Sursa de bază a curentului continuu sunt alimentatoarele şi pilele galvanice (adică bateriile şi acumulatorii). Cele mai multe echipamente electronice se alimentează tocmai cu curent continuu. Acesta se obţine foarte uşor cu ajutorul alimentatoarelor şi redresoarelor – direct de la priza electrică de curent alternativ.

Atât echipamentele care sunt surse de curent continuu (fig. 2), cât şi echipamentele care sunt alimentate cu un astfel de curent sunt marcate cu simbolul DC. Deseori este utilizat şi simbolul de curent continuu (fig. 3).

Fig. 2. Plăcuţa de identificare pentru un alimentator de curent continuu

Fig. 3. Simbolul curentului continuu

În cazul echipamentelor alimentate cu un curent continuu, este foarte importantă conectarea corectă a polilor negativi şi pozitivi. În caz contrar, echipamentul poate fi chiar ireparabil avariat. Cablurile prin care trece curentul continuu sunt – de obicei – marcate în culoarea roşie pentru potenţialul pozitiv şi neagră pentru cel negativ. Dacă ambele cabluri sunt de culoare neagră, linia întreruptă este considerată ca „minus”. Deseori în alimentatoare este utilizată o mufă 2,1/5,5 (Fig. 4), a cărei parte exterioară este potenţialul negativ iar partea interioară cel pozitiv.

Fig. 4. Polarizarea standard în cadrul alimentatoarelor cu mufă 2,1/5,5 mm

Adaptoarele de alimentare sunt dispozitive electronice utilizate pe scară largă din cauza necesităţii de obţinere a curentului continuu. Acestea sunt utilizate în cadrul fiecărui echipament prevăzut cu circuite integrate. Deşi multe echipamente de radio-televiziune sau utilizate în cadrul menajului casnic sunt alimentate de la priza electrică – adică cu un curent alternativ, în final curentul alternativ este transformat în curent continuu în interiorul acestora.

Scrie un comentariu

*