logo

CVBS – standardul de transmitere a semnalului video

Composite Video, cunoscut și sub denumirea de semnal video compozit CVBS (Composite Video Baseband Signal), este un semnal analogic folosit la transmiterea imaginii video (fără sunet) care conține informații la rezoluția standard 480 sau 576 (480 de linii sau 576 linii cu întrețesere).

 

Informația video este codată pe un singur canal, altfel decât în cazul calității mai bune S-Video – două canale, sau Component Video – de o și mai bună calitate, cu trei sau mai multe canale.

 

Composite Video este utilizat în mod normal în cadrul formatelor standard, ca de exemplu PAL, NTSC și SECAM, fiind deseori marcat ca CVBS.

 

Fig. 1. Traseul unei singure linii a semnalului CVBS (nu a fost luat în considerare semnalul crominanței)

 

Semnalul video compozit cumulează într-un singur cablu informațiile necesare pentru redarea imaginii video în culori, precum și impulsurile de sincronizare a liniei și a cadrului. Culoarea semnalului video este o combinație lineară a intensității imaginii și a variației modulării de creștere a crominanței care transmite informațiile despre culoare, precum și despre nuanța și saturarea acestuia. Detaliile specifice ale codării diferă între sistemele PAL, SECAM și NTSC.

 

Combinația crominanței și luminanței este în realitate o tehnică cu separarea frecvențelor, dar este mult mai complicată decât în cadrul sistemelor tipice de multiplexare cu separarea frecvențelor, de exemplu a celor folosite la multiplexarea stațiilor analogice de radio în intervalele de frecvență AM i FM.

 

În cadrul semnalului CVBS este prezent și semnalul „ColourBurst” (semnalul de sincronizare a culorilor) la începutul fiecărei linii de scanare, de aceea receptorul va putea reface semnalele atenuate portante ale crominanței (culorii) semnalelor, ceea ce va permite dedicarea informațiilor referitoare la culoare. Semnalul de sincronizare a culorii are posibilitatea de schimbare a fazei (180° față de fază) de la sursă.

 

Semnalul Composite Video poate fi simplu „direcționat” la orice canal de transmisie prin modularea adecvată a undei portante RF împreună cu acesta. În timpul refaceri semnalului CVBS pe diferite tipuri de echipamente CVBS, deseori acestea oferă utilizatorului posibilitatea de introducere a semnalului pe frecvențe VHF și UHF, adică permit vizualizarea acestuia pe canalul de televiziune ales.

 

Pentru utilizările casnice, semnalul video compozit este de obicei conectat prin intermediul unui conector RCA (cinch), marcat de obicei cu culoarea galbenă. În cazul folosirii unor cabluri concentrice de calitate superioară, deseori se folosesc conexiuni de tip BNC, de exemplu în cadrul studiourilor de televiziune digitală, a înregistratoarelor CCTV sau a utilizării în cadrul proceselor de producție.

 

Leave a Reply

*