logo

NTSC – standard de televiziune analogică

Prima variantă introdusă a acestui sistem a fost alb-negru, doar după câțiva ani aceasta a fost îmbunătățită, permițând vizualizarea imaginilor în culori. În afară de aceasta, nu s-a schimbat niciodată și este în continuare compatibilă cu prima variantă alb-negru.

 

Imaginea NTSC se compune din 525 de linii orizontale pentru fiecare cadru, care creează astfel imaginea. Cele 525 de linii au fost utilizate din cauza limitărilor tehnice din trecut. Aceste linii sunt scanate de la stânga la dreapta și de jos în sus. Orice linie suplimentară este ignorată. Totuși – pentru a obține un cadru complet – este necesară efectuarea a două scanări. O scanare se execută pentru liniile impare, a doua fiind executată pentru cele pare. Fiecare scan al unei jumătăți de cadru necesită aproximativ 1/60 s, așadar – pentru a obține o imagine completă este nevoie de aproximativ 1/30 s. Această metodă de scanare se numește „cu întrețesere” și se marchează cu simbolul „i” ca și interlaced.

 

De ce „aproximativ” și de ce „1/60 s”? 1/60 este urmarea diferenței – conform standardelor europene ne-am obișnuit ca frecvența curentului din prizele noastre să fie 50 Hz și nu 60 Hz. În schimb, termenul de „aproximativ” a apărut ca urmare a introducerii variantei în culori a acestui sistem, ceea ce a necesitat încetinirea variantei de 30 de cadre alb negre pe secundă cu 1,001 pentru a adăuga informațiile despre culoare – de aceea valorile corecte sunt exact 29,97 Hz și 59,94 Hz.

 

În ciuda scanării pe 525 de linii, trebuie să se ia în considerare că vizibile sunt numai 480 de linii; în schimb, în sistemul PAL sunt vizibile 576 de linii.

 

În imaginea de mai jos se poate observa diferența de rezoluție utilizată în cadrul sistemelor NTSC, PAL și a sistemului HD – din ce în ce mai popular.

 

Cum e simplu să vă imaginați, denumirea „x480” rezultă întocmai din numărul de linii listate pe sistemul de recepție.

 

Comparând sistemele NTSC și PAL, la prima vedere se observă că sistemul PAL are o rezoluție cu 20% mai mare decât sistemul american. Totuși, imaginile observate în cadrul sistemului NTSC sunt mai fluente, ceea ce rezultă din frecvența de reîmprospătare a sistemelor de recepție. Totuși, o mare problemă a sistemului NTSC este sensibilitatea foarte mare a acestuia la interferențe, din această cauză apărând și problema cu redarea adecvată a culorilor.

 

Leave a Reply

*