logo

PAL – standard de televiziune analogică

Acest sistem se caracterizează prin 625 de linii scanate. Scanarea are loc de la stânga la dreapta și de sus în jos. Pentru a obține imaginea completă trebuie să se efectueze două scanări a fiecărei semi-imagini; astfel se obține întregul cadru. O scanare se execută pentru liniile impare, a doua fiind executată în mod identic pentru cele pare. Această metodă de scanare se numește „cu întrețesere” și se marchează cu simbolul „i” ca și interlaced. Fiecare scan al unei jumătăți de cadru necesită 1/50 s, așadar – pentru a obține o imagine completă este nevoie de 1/25 s

 

Nu este o valoare aleatorie și rezultă din frecvența curentului electric în Europa – această frecvență este de 50 Hz. Totuși numărul de linii vizibile pe sistemul de recepționare nu este de 625 și doar 576. Din această cauză, veți întâlni deseori în nomenclatura tehnică specificația „576i”. Concurentul acestui sistem, adică NTSC, are doar 480 de linii vizibile.

 

Acest semnal poate fi transmis prin conexiuni Composite Video, RCA sau S-VIDEO.

 

Fig. 1. Diferența de rezoluție utilizată în cadrul sistemelor NTSC, PAL și a sistemului HD – din ce în ce mai popular.

 

Cum probabil vă imaginați, denumirea „x576” reiese exact din numărul de linii listate pe sistemul de recepție.

 

Comparând sistemele PAL și NTSC, la prima vedere se observă că sistemul PAL are o rezoluție cu aproximativ 20% mai mare decât sistemul american. Totuși, imaginile observate în cadrul sistemului NTSC sunt mai fluente, ceea ce rezultă din frecvența de reîmprospătare a sistemelor de recepție.

 

 

Informații detaliate despre standard pot fi citite în articolul:

 

Standarde video pentru monitorizare

 

Leave a Reply

*