logo

VGA – standard de transmisie a imaginii

Standardul VGA (Video Graphics Array) este un sistem analogic de transmisie a imaginii prin intermediul a trei componente RGB. Din acest motiv, standardul este supus interferențelor care au loc mai ales în cazul transmisiilor la distanțe mai mari – față de corespondentele digitale ale acestuia, adică DVI sau HDMI. Standard VGA a apărut în anul 1987 pentru plăcile grafice instalate în calculatoarele de tip IBM PC.

 

În prezent, standardul VGA se utilizează pentru specificația rezoluției 640×480 px, indiferent de numărul de culori. Placa grafică VGA permite printre altele împărțirea ecranului în două părți independente, mutarea imaginii către stânga-dreapta sau sus jos.

 

Primele carduri VGA erau prevăzute cu o funcție nedocumentată – modul X. Acesta permitea sporirea posibilităților și a randamentului cardului grafic prin utilizarea întregii memorii a acestuia; totuși deservirea cardului devenea mult mai complicată.

 

În momentul de față rezoluțiile analogice VGA ajung chiar și până la 2560×1600 px (WXGA) la o frecvență de reîmprospătare de 60 Hz. Totuși, ca o consecință a benzii largi și a transmisiei analogice, cablurile VGA utilizate la transmisia la rezoluție înaltă trebuie să fie de foarte bună calitate, adică trebuie să fie prevăzute din ambele părți cu filtre feritice care elimină interferențele de semnal. De asemenea, acestea nu trebuie să includă întrețeseri ale liniilor vecine, care pot apărea pe ecran sub formă de „spectre” caracteristice.

 

Trebuie să se procedeze cu grijă – cablurile VGA sunt foarte ușor influențabile de orice tip de interferențe, deoarece semnalul RGB este transmis prin linii singulare și – ca urmare a unei ecranări inadecvate, pot avea loc inducții de semnale nedorite în cadrul liniilor învecinate. Din acest motiv cablurile VGA sunt de cele mai dese ori foarte scurte, lungimea lor nu depășind 5 metri.

 

Pentru a transmite semnalul VGA pe distanțe mai mari, trebuie să se folosească extenderele disponibile pe piață, ca de exemplu TRVGA-300-P. Aceste echipamente (un receptor și un emițător activ) se folosesc la transmisia semnalului VGA folosind un cablu de calculator. Datorită TRVGA-300-P este posibilă o transmisie pe distanțe de până la 300 m la o rezoluție 1024×768 px și o reîmprospătare 60 Hz sau 100 m la o rezoluție1920×1080 px (Full HD) și o reîmprospătare 80 Hz.

 

Fig. 1. Setul TRVGA-300-P permite la transmiterea semnalului VGA pe distanțe de până la 300 m

 

Conexiunea tipică pentru VGA este mufa cu 15 pini DE-15 bazată pe D-Sub. Mai jos este indicată ieșirea VGA (mufa) din înregistrator, iar conexiuni asemănătoare veți putea găsi la majoritatea laptopurilor sau a plăcilor video din calculatoarelor de tip PC.

 

Fig. 2. Mufa DE-15 pe panoul posterior al înregistratorului

 

Începând cu anul 1999 conexiunea DE-15 a fost treptat înlocuită cu echivalentul său digital DVI (eng. Digital Visual Interface), iar apoi HDMI totuși, până în prezent această conexiune a rămas populară și este disponibilă în diferite tipuri de echipamente.

 

Scrie un comentariu

*