logo

Raza de acţiune a iluminatorului

Pentru a asigura o funcționare optimă neîntreruptă (24/7) a sistemului de supraveghere video sunt adesea folosite iluminatoare cu lumină infraroșie în locurile în care lumina vizibilă este insuficientă. Acestea emit radiație electromagnetică cu lungimi de undă între 700 și 1000 nm. Cu cât lungimea de undă este mai mare, cu atât este mai puțin vizibilă ochiului.

 

Lumina este radiație electromagnetică. Ochiul uman percepe această radiație (lumina vizibilă) doar între lungimile de undă 380 – 780 nm. Senzorul unei camere video poate în schimb percepe radiația electromagnetică cu lungimi de undă de până la 970 nm. Lumina trebuie mai întâi să se reflecte pe obiectul din imagine iar raza reflectată furnizează senzorului de imagine detalii despre forma obiectului.

 

Camerele video ce pot filma în infraroșu comută în modul de filmare alb-negru deoarece lumina infraroșie nu oferă informații despre culoarea obiectelor.

 

Fig. 1 Cameră cu iluminator în infraroșu încorporat

 

Fig. 2 Iluminator în infraroșu extern

 

Distanța pe care poate fi folosit un iluminator depinde și de tipul obiectelor din scenă și de condițiile de mediu ex. praf, aer curat, ceață, etc. Fiecare dintre acești factori pot fi descriși prin intermediul coeficientului de reflectivitate. Orice suprafață are propriul coeficient de reflectivitate care determină cantinatea de radiație electromagnetică ce va fi reflectată de obiect.

 

Iluminarea unui obiect depinde de poziția sursei de lumină în raport cu acesta. Intensitatea luminoasă este invers proporțională cu pătratul distanței dintre obiect și sursa de lumină.

 

Fig.3 Imagine înregistrată pe o cameră echipată cu iluminator IR

 

Scrie un comentariu

*