logo

MTBF – Timp mediu de bună funcționare (Mean Time Between Failure)

Acest parametru este adesea înțeles gresit. Spre exemplu, o valoare MTBF de 700 000 de ore echivalează cu aproape 80 de ani. Bineînțeles că sursa de tenisune nu va funcționa optim în tot acest timp.

 

Metodele de calcul ale valorii MTBF au fost introduse în anul 1965 de către Armata Americană în publicația proprie MIL-HDBK-217. Aici au fost prezentate frecvența defecțiunilor diferitelor componente electronice: rezistențe, condensatori, tranzistori, etc. Manualul conținea și metodele de calcul pentru frecvența defecțiunilor. S-a dorit standardizarea metodelor de evaluare a fiabilității dispozitivelor electronice și echipamentului militar.

 

Pe lângă modelul de calcul prezentat în MIL-HDBK-217 au fost treptat introduse și alte modalități de calcul al MTBF. Printre acestea amintim: HRD5, Telcordia, RDB, lanțuri Markov, FMEA/FMECA, HALT, etc.

 

Cunoscând valoarea MTBF putem calcula probabilitatea defectării echipamentului înainte de expirarea timpului MTFB. În general, principiul este unul simplu: un MTBF mare implică o fiabilitate crescută.

 

Întotdeauna, valoarea MTBF va reprezenta timpul scurs până când fiabilitatea echipamentului ajunge la 36,6% 

De ce? Pentru acest calcul trebuie să introducem formula fiabilității.

 

R(T) – fiabilitatea exprimată sub formă de procent, în raport cu timpul de funcționare al apratului.

T – timpul de funcționare

MTBF – Timp mediu de bună funcționare

2,718 – Numărul lui Euler („e”)

Mai clar: 2,718 la puterea raportului dintre timpul de funcționare și MTBF luat cu semn schimbat

 

Să calculăm fiabilitatea (în procente) a unui echipament cu MTBF de 50 000 de ore.

 

Deci un echipament cu MTBF = 50 000 de ore are un procent de fiabilitate de 36,8% după ce au trecut cele 50 000 de ore de funcționare. Altfel spus, dupa 50 000 de ore de funcționare, dintre 100 de echipamente, aproximativ 37 vor mai funcționa corespunzător.

 

Să verficăm probabilitatea de avarie pe o perioadă de 3 ani pentru două surse de tensiune cu valori MTBF diferite.

 

1. MTBF = 50 000 ore, 3 ani = 3 ani x 24 ore x 365 zile = 26 280 ore, pe care le introducem în formulă:

 

Rezultatul arată că după trei ani, doar 59,1% dintre surse vor mai funcționa la parametrii optimi.

 

2. MTBF = 700 000 ore, 3 ani = 3 ani x 24 ore x 365 zile = 26 280 ore, pe care le introducem în formulă:

 

Acest rezultat are următoarea semnificație: un procent de 97,1% dintre surse vor mai funcționa corespunzător după trei ani.

 

În majoritatea cazurilor, MTBF-ul este specificat de producător doar pentru funcționare într-un mediu cu temperatură ambiantă de 25 °C. Ca regulă generală, cu fiecare 10 °C peste temperatura specificată, MTFB se împarte la patru. Variația mare între valorile MTBF ale diferitelor ecipamente este dată de nivelul de complexitate al acestora precum și de calitatea componentelor folosite.

 

Scrie un comentariu

*