logo

Grade de securitate – Grade

La instalarea sistemelor de alarme actual in Uniunea Europeana standardul in vigoare este PN-EN 50131-1:2009 care precizeaza cerintele pentru sistem de alarma precum si standardul PN-EN 50130-5:2002 care prezinta cerintele de mediu.

 

Tab. 1.Standardul EN50131-1 indica patru grade de securitate (Grade):

 

Grade 1 pentru sisteme cu un grad de risc scazut
Grade 2 pentru sisteme cu un grad de risc scazut pana la mediu
Grade 3 pentru sisteme cu un grad de risc mediu pana la inalt
Grade 4 pentru sisteme cu un grad de risc inalt

Luand in considerare intrusul fata de intrarea caruia protejeaza sistemul care indeplineste criteriul adecvat, putem sa distingem:

  • Grad 1 – intrusul care are cunostinte slabe despre sistemele de alarma, iar la dezamorsarea acestora va utiliza so gama limitata de scule disponibile
  • Grad 2 – intrusul are cunostinte limitate despre sistemele de alarma, iar la dezamorsarea acestora va utiliza o gama generala de scule si instrumente portabile (de ex. un multimetru)
  • Grad 3 – intrusul etse familiarizat cu sistemele de alarme precum si va utiliza o gama completa de scule si aparate electronice portabile care servesc pentru dezamorsarea sistemului.
  • Grad 4 – intrusul are nu numai cunostinte detaliate despre sistemele de alarma dar si capacitatea sau mijloace de a planifica in detaliu o efractie sau un jaf si de a detine o gama completa de aparate inclusiv mijloace de substituire pentru componentele vitale ale unui sistem. 

  • Din cele de mai sus putem conclude, ca cerintele standardului Grade 1 trebuie sa indeplineasca aparatele si sistemele prevazute pentru montare in locuinte sau in case unifamiliale in cazul institutiilor publice se cere indeplinirea cerintelor standardelor Grade 2 și 3. Cel mai inalt certificat (Grade 4) este necesar pentru protejarea obiectelor unde se afla foarte valoroase bunuri, asa ca galerie sau muzee ori banci.

     

    Cu gradul de asigurare (Grade) sunt legate si criteriile de frecventa al service-ului instalatiei si al modului de alimentare a acesteia. In cazul Grade 1 este necesar o vizita pe an al service-ului, Grade 2 si 3 doua vizite pe an sau o vizita si un control al sistemului la distanta. La randul sau Grade 4 inseamna doua vizite de service pe an.

     

    Toate standardele prevad de asemenea dispunerea unei surse suplimentara de alimentare. Mentionate sunt doua tipuri :

  • tipul A: alimentare de retea + alimentare de baterie,
  • tipul B: alimentare de retea + baterie. 

  • Tabela de mai jos indica, timpul de asteptare (stand-up) (in ore) care trebuie sa asigura bateria instalata, pentru a indeplini cerintele standardului.

     

    Tab. 2. Timpul de asteptare al alarmului (in ore)

     

    Grade 1 Grade 2 Grade 3 Grade 4
    Tip A 12 h 12 h 24 h 24 h
    Tip B 24 h 24 h 120 h 120 h

    In cazul transmisiei fara fir, in scopul de a asigura comunicatia impotriva unor substituiri fiecare transmitator din sistem trebuie sa aiba atribuit un cod de autorizare. Numarul de coduri accesibile in sistemul adecvat este definit in standard.

     

    Tab. 3. Numarul de coduri accesibile

     

    Gradul de securitate Numarul de coduri de autorizare accesibile la dispozitiv.
    Grade 1 100 000
    Grade 2 1 000 000
    Grade 3 10 000 000
    Grade 4 100 000 000

    Strict definite sunt de asemenea cerintele privind detectarea pierderii comunicatiei fara fir ce trebuie sa fie tratata ca un defect. Mai jos este prezentat tabelul perioadelor de supraveghere a comunicatiei fara fir.

     

    Tab. 4. Perioadele de supraveghere a comunicari fara fir

     

    Gradul de securitate Dispozitiv de indicare, comanda si de transmitere a alarmei.
    Grade 1 240 minute
    Grade 2 120 minute
    Grade 3 100 s
    Grade 4 10 s

    Leave a Reply

    *