Tehnologie în permanentă evoluție. RFID (Radio-frequency identification –identificarea radio ) are radacinile sale in timpul celui doilea razboi mondial. Atunci s-a nascut sistemul IFF (Identification Friend or Foe – identyfikacja prieten-dusman ), carui scop a fost stabilirea daca avionul era „al meu”sau al dusmanului.
|
In scopuri comerciale tehnologia RFID a fost folosita in ani cincizeci si saizeci in sistemele anti-furt din magazine. Cu succes este utilizata pana si in ziua de azi, fiind o asigurare a marfii in forma de etichete, asa numite sticker, cu metal magnetizat, care activeaza portile de la iesire din pravalie.
|
RFID se bazeaza pe citire a datelor care sunt inregistrate in memoria trasorului, numit si tag/identificator. Tag-ul poate avea o forma de ex. de breloc pentru chei sau un card de o dimensiune a cardului de plata (fig. 1.), in care sistemul electronic este topit in carcasa flexibila de plastic, care projeaza impotriva lichidelor sau distrugerilor mecanice.
|
Fig. 1. Exemplu de elemente de identificare Unique 125 kHz
|
Unique 125 kHz este standardul technologiei RFID cu ajutorul caruia se poate citi si stoca date prin folosirea undelor radio de o frecventa de 125 kHz. Schimbul de date nu necesita citirea optica a cardului cu cititor de proximitate, ce este necesar in sistemele cu cod de bare.
|
Pentru a transmite date, cardul Unique trebuie sa aiba in constructia sa (fig. 2): 1. circuit integrat cu memorie ROM, care stocheaza date cum ar fi identificatorul unic ,
|
|
In procesul de transmitere a datelor in tehnica RFID se poate enumera sase elemente (rys. 3): 1. Cititor de proximitate – alimentat cu tensiunea de 9–15 V DC (in general 12 V DC) sau din portul USB. 2. Antena de emisie-receptie – care genereaza un camp electromagnetic (camp EM); in general asta este antena incorporata in cititor. 3. Campul EM – produs de antena cititorului are o influenta directa asupra razei de citire a cardurilor – maximum 15 cm. 4. Cardul de proximitate – trasator pasiv care functioneaza in standardul Unique 125 kHz; cand indentificatorul se afla pe raza de citire a cititorului in care este citit cardul, se induce o putere electromotorica care alimenteaza trasatorul. 5. Transmiterea datelor – de ex. numarul unic al cardului catre antena de receptie a cititorului. 6. Receptia datelor si prelucrarea in continuare a acestora – de ex. in scopul inregistrari timpului de iesire/intrare a personalului, deschiderea porti/usi, insumarea orelor de lucru pe zii/saptamana.
|
|
Frecventa standardului Unique are o influenta directa asupra distantei de citire a datelor – in cazul 125 kHz zona maxima de citire a datelor este de 15 cm. La calcularea zonei de lucru al intregului sistem trebuie sa luati in vedere si raza maxima de citire a cardului.
|
Standardul Unique 125 kHz se caracterizeaza cu 64-biti de memorie ROM (Read-Only Memory – memorie numai pentru citire). Aceste carduri sunt programate in procesul de productie. Cu 64 biti se poate inregistra 264 = 18 446 744 073 709 600 000 numere unice (teoretic).
|
Cardurile Unique 125 kHz se pot utiliza la: – organizarea muncii (controlul de acces, monitorizarea timpului de munca, identificarea angajatilor, asigurarea incaperilor ), – logistica (accelerarea unor astfel de procese, ca de ex.: identificarea aparatelor, urmarirea proceselor logistice, depozitare, inventariere), – automatizarea industriala (identificarea subansamblurilor, semiproduselor), – asigurare impotriva furtului, – agricultura (identificarea animalelor, inregistrarea propietarului, locului de crestere a animalelor).
|
Avantajele – Sistemul este foarte simplu in deservire si totodata efectiv. – Cardurile si brelocurile de proximitate poseda carcasa care asigura protejare interioara a sistemelor electronice impotriva lichidelor si deteriorarilor mecanice, . – Avantajul tehnologiei RFID fata de sistemele de coduri cu bare – nu este necesar contactul de imagina si a cititorului, ce permite transmiterea datelor fara de a scoate identificatorul din rucsac/poseta. – Avem la dispozitie taguri programate. – Cititoarele de proximitate ofera posibilitatea de prelucrare a datelor, printre altele in scopul calculari timpului de sedere a angajatilor la locul de munca.
|
Dezavantaje –Luand in vedere numarul de carduri fabricate pe lume, este posibila dublarea numerelor unice de carduri. – Lipsa de securitate /criptarea datelor tagurilor inscise in memorie, poate permite persoanelor neautorizate copierea cardului-in acest scop este suficient de a se scrie numarul de identificare. – daca se apropie doua carduri de cititor niciuna dintre acestea nu va fi citita, deoarece o sa se perturbeze intre ele (exista standarduri de ex. HITAG, cu sistemul anticoliziune, care permite citirea datelor din doua carduri in acelasi timp).
|