logo

Functia Sense Up

Functia Sense Up este o tehnologie de prelucrare a imaginii care permite utilizatorului alegerea digitala al timpului lung de deschidere a obturatorului electronic. La camere se folosesc si denumiri: Sens-up, Sensup, Sense-up, DSS i Digital Slow Shutter. Functioneaza in asa mod ca prelungeste adecvat timpul de masurare de catre obturator a lumini . Se utilizeaza in special in locuri slab iluminate.

 

Fig. 1. Exemple de capturare de imagini cu folosirea functiei Sense Up;

 

 

Cea mai importanta sarcina a acestei functi este prelungirea timpului de masurare a lumini pentru fiecare pixel al convertorului camerei. Asta inseamna ca poate sa vada si la un intuneric aproape complet, pastrand totodata imaginia in plin colorata. In camerele CCTV echipate cu aceasta tehnologie este utilizat obturatorul reglat electronic care schimba timpul de masurare a luminii.

 

Atunci cand lumina ambientala este insuficienta, camera activeaza modul de detectare Sense Up. In functie de ajustari si de parametrii camerei se suprapune un numar de imagini si se mareste luminozitatea in scopul obtinerii unei imagini mai clare.

 

Daca spatiul observat este dinamic, atunci in cele mai multe cazuri elementele in miscare din imagine sunt neclare. Din cauza unei luminozitati nesuficiente pe scena observata camera strange in mod continuu imagini neclare. Apoi dupa o prelucrare electronica adecvata la iesire, se poate obtine o imagina clara de o luminozitate adecvata. Acest lucru este posibil numai la o mica ajustare a valori Sense Up, circa x2 pana la maxim x8.

 

Folosirea functiei Sense Up este cea mai buna solutie in cazul inregistrari imaginilor in astfel de obiecte ca muzee sau observarea activitati biologice noaptea sau alte locuri statice unde este interzis utilizarea altor iluminari ( de exemplu infrarosu sau radiatiile UV)

 

Este foarte important ajustarea valori limita a functiei Sense Up. In majoritatea camerelor se poate ajusta in limita de la x2 pana la x128. Aceasta ajustare se transpune direct pe masurarea lumini de catre convertor nu pe viteza reala a obturatorulu. De exemplu ajustarea x2 permite la accesul convertorului la o cantitate de lumina de doua ori mai mare decat in cazul camerei standard, iat ajustarea x16 permite la accesul la o cantitate de x16 ori mai mare de lumina. Din motive descrise, care vor fi mentionate mai jos nu se recomanda de a se depasi ajustarea amplificari peste x8.

 

Dupa cum se stie, camera si monitorul (inregistratorul) trebuie sa fie sincronizate pentru a afisa imagini clare fara deformari sau probleme cu intercalare. Camera asigura 25 kl./s, iar inregistratorul primeste exact aceiasi 25 kl./s, asigurand o adecvata scincronizare a imaginii video. Cand camera cu Sense Up ajusta timpul de deschidere a obturatorului, asta permite ca lumina sa intre „intre cadruri”, din ce cauza este imposibil de a se trimite 25 kl./s. Asta este permis pentru imagini statice unde obiectele nu se misca. Fiecare cadru este aceasi ca urmatorul, deci nu este miscare, in care putem sa vedem „necorectitudinea” sincronizarii.

 

Dar situatia se schimba total atunci cand pe imagine se iveste un obiect in miscare, iar cu cat obiectul se misca mai repede cu atat este mai neclar. Totodata cu cat Sense Up este ajustat pe o valoare mai mare cu atat obiectele in miscare vor fi mai neclare.

 

O rezolvare partiala a acestei probleme in sistemele de monitorizare care servesc de asemenea pentru identificarea fetei sau placilor de inmatriculare este crearea locurilor in care persoana sau vehiculul trebuie sa se opreasca. Retinem faptul ca pana cand omul sau masina nu se misca imaginea va fi clara, chiar la aproape zero lumina. Daca iluminarea este slaba dar suficienta pentru functionarea Sense Up, atunci la o corecta ajustare la o valoare limita scazuta chiar si camera de o rezolutie inalta poate sa inregistreze o imagina corecta fara deformari si neclaritati. Ceea mai dificila problema este de a ajusta corect camera si de a folosi orice lumina ambientala.

 

Leave a Reply

*