logo

Conector RJ45

Conectorul RJ45 cel mai popular este cel de tip 8P8C (8 Position 8 Contact), adică conectorul cu 8 pini şi 8 contacte fizice de utilizat. Pentru comparaţie, conectorul 8P4C arată aproape identic, dar, deşi are loc pentru 8 contacte, este prevăzut doar cu 4 pini.

 

Fig. 1. Exemple de conectori RJ45

 

Fig. 2. Camera IP GEMINI-62BB-13P cu conector RJ45

 

În oferta companiei Delta vă oferim cabluri de fabrică cu conectori RJ45 (numite şi patchcord), de diferite lungimi şi categorii ale conectorului. De asemenea sunt disponibil conectorii modulari (Fig. 3) care pot fi strânşi folosind cleştele specializat HT-546 (fig. 4), precum şi conectorii modulari de tip HAND, care pot fi strânşi pe cablu fără a utiliza niciun fel de instrumente (fig. 5).

 

Fig. 3. Conector modular RJ45

 

Vedeți cât de repede poate fi sertizată mufa EZ. 

 

Fig. 4. Cleşte de strângere HT-546

 

Fig. 5. Conector modular RJ45-HAND

 

Montarea pe cablul de reţea a conectorilor RJ45 nu este dificilă; cu toate acestea, la fel ca orice conector cu sistem de auto-prindere pe cablu, este foarte important să se lucreze cu grijă şi precizie. În special trebuie respectate standardele T568B sau T568A. Acestea specifică ordinea firelor cablului de reţea în conectorii RJ45, în funcţie dacă dorim să obţinem un cablu simplu pentru conectarea echipamentelor de reţea (routere, switch-uri, camere IP, ş.a.m.d.), sau unul cu întreţesere, folosit la conectarea a două calculatoare prevăzute cu plăci de reţea.

 

Adiţional, este important să nu uitaţi ca – în timpul curăţării izolaţiei exterioare – să nu avariaţi niciunul dintre fire, precum şi să le tăiaţi la aceeaşi lungime, pentru ca fiecare dintre cabluri să pătrundă în interiorul tunelului conectorului. Lungimea rămasă a firelor trebuie să fie îndeajuns pentru ca izolaţia exterioară a cablului să se găsească în interiorul conectorului. În caz contrar este posibilă smulgerea din conector a unuia dintre fire. Mai rău, această defecţiune poate apărea după trecerea timpului, ceea ce va face şi mai dificilă găsirea şi eliminarea acesteia. Imaginile de mai jos prezintă conectori asamblaţi corect şi incorect (Fig. 6).

 

Fig. 6.

 

1 – Conector RJ45 asamblat corect

2 – Conectorul RJ45 nu este asamblat corect (izolaţia exterioară a cablului nu intră în conectorul modular, iar unul dintre fire are izolaţia avariată)

La fel ca şi cablul de Internet, conectorii modulari sunt disponibili într-o varietate de tipuri şi categorii. Conectorul trebuie ales în funcţie de faptul dacă acesta va fi aplicat pe un cablu de reţea ecranat FTP sau unul obişnuit UTP (fig. 7). Aici trebuie să menţionăm faptul că şi firma Delta are în oferta sa un conector modular RJ45 cu strângere cu trei zimţi pe fiecare fir. Aceasta creşte garanţia unui contact bun al conectorului cu firul şi sporeşte rezistenţa conectorului.

 

Fig. 7.

 

1 – Conector modular RJ45 pentru cablu FTP cat. 5

2 – Conector modular RJ45 pentru cablu UTP cat. 6

3 – Conector modular RJ45 pentru cablu UTP cat. 5

4 – Conector modular RJ45 pentru cablu UTP cat. 5e cu strângere cu trei zimţi pentru fiecare fir

De asemenea, merită să vă amintim de posibilitatea de amplasare pe conectorul modular RJ45 a protectoarelor din cauciuc colorat (Fig. 8). Totuşi – nu trebuie să uitaţi ca protecţia din cauciuc să fie introdusă pe cablu înainte de închiderea conectorului pe cablul de calculator. În caz contrar, după închiderea conectorului nu va fi posibilă amplasarea acesteia – din cauza construcţiei protecţiei din cauciuc.

 

Fig. 8. Protecţii în culori pentru conector: externe (tip mamă) şi interne tip tată

 

Ordinea firelor în conectorul RJ-45* 


T568A

1 – maro
2 – alb/maro
3 – portocaliu
4 – alb/albastru
5 – albastru
6 – alb/portocaliu
7 – verde
8 – alb/verde

T568B
1 – maro
2 – alb/maro
3 – verde
4 – alb/albastru
5 – albastru
6 – alb/verde
7 – portocaliu
8 – alb/portocaliu

 

Line – pereche de fire

Leave a Reply

*