logo

Dimensiunea matricei senzorului de imagine

În cazul camerelor industriale se utilizează două tipuri de senzori de imagine – CMOS şi CCD. Regulile de utilizare ale fiecărui tip de senzor au fost prezentate la poziţia „Senzor”, dar, ceea ce ambele tipuri au în comun este că … ambele sunt create din pixeli. Tocmai aceste elemente singulare şi unitare, sensibile la lumină şi amplasate simetric sub forma unui dreptunghi creează matricea senzorului.

 

Fig. 1. Senzor de imagine de tip CMOS de la camera APTI-24C2-36W cu matricea de 2,1 Mpx

 

Rezoluţia la care au loc înregistrările camerei, depinde de fapt de mărimea matricei utilizate în senzorul de imagine al dispozitivului dat. De exemplu, camera APTI-50V4-5W permite înregistrarea imaginilor chiar şi la o rezoluţie de 2592×1944 datorită faptului că este prevăzută cu un senzor cu dimensiunea matricei de 5 Mpx (2592*1944 = 5 038 848, adică aproximativ 5 milioane). Luând în calcul dimensiunea senzorului, utilizat: 14/1,8 ţoli şi restul subcomponentelor, efectul este într-adevăr admirabil.

 

Se presupune în mod obişnuit că cu cât mai mare este matricea, cu atât este mai bine, deoarece poate găzdui mai mulţi pixeli, şi astfel – imagine va fi mai mare şi cu un număr mai mare de detalii. Totuşi, acest lucru nu este regula, deoarece dimensiunea matricei este doar unul dintre numeroşii parametri care determină calitatea imaginii. La fel de importantă este dimensiunea unui singur pixel. Cu cât este mai mare, cu atât poate primi mai multă lumină, aşadar imaginea are un contrast bun şi este detaliată în zonele mai deschise ale imagini. Acest lucru explică de ce camerele cu mai puţini megapixeli, fac uneori poze mai bune decât cele cu mai mulţi pixeli. Atunci când alegeţi o cameră, ar trebui, prin urmare, să aveţi în vedere faptul că nu numai dimensiunea matricei este responsabilă pentru calitatea unei imagini.

 

Leave a Reply

*