logo

Functia ROI (Region of Interest)

Camerele IP setate in modul implicit asigura aceiasi compresie al imagini totala observata (scena), ajustata pe acelasi nivel. Asta cauzeaza ca rezultatul va fi stabilirea adecvata a capacitati canalului camerei pentru scena completa observata. Asa cum se stie, unele spati sunt nefolositoare pentru monitorizare video. Cer albastru, gazon nu sunt in mod obisnuit importante la monitorizare. Dar aceste spati ocupa capacitatea si stocarea masiva.

 

Functia ROI (Region of Interest) in camerele de retea permite de a se concentra inclusiv la transmiterea video de o calitate ridicata din spatiu ales de utilizator. Din celalalte spati care sunt in afara de ROI, se va transmite mai putin sau chiar nu se va transmite video. In cazul in care camera observa scena in care diferentam locuri mai importante si mai putin importante, in cele mai multe cazuri, se poate ajusta compresia in asa mod de a fi concentrata pe regiunile care ne intereseaza. Pentru acest scop serveste ROI. Datorita acestei functii putem stabili spatiu, care va fi inregistrat de camera adecvata la o calitate cat mai ridicata.

 

Fig. 1. Exemple de imagini cu ROI oprit (partea stanga) si actionat (partea dreapta)

 

 

Capturarile de mai sus prezinta functionarea functiei ROI (imaginile pe dreapta). La prima vedere pe imaginea completa nu se vede nicio diferenta. De abia dupa ce ne uitam la detalii ne dam seama de importanta ROI – se vede clar calitatea mai buna al fragmentului ales al imaginii.

 

Delimitarea potrivita a spatiului ROI influenteaza adecvat actionarea compresiei. Setarea acestei functii chiar si cu o mica diferenta a calitati poate sa fie de folos la ulterioara reproducere a materialului inregistrat si sa limiteze intr-un grad semnificativ capacitatea camerei adecvata.

 

Merita sa mentionam ca in camerele firmei Dahua functia ROI poate sa nu functioneze impreuna cu codificarea inteligenta H.264+ si H.265+, deoarece codurile SMART folosesc spatiile dinamice ROI. Functia descrisa se verifica in fiecare caz cand vrem ca sa aiba prioritatea numai imaginea aleasa de noi, atunci cand este vorba de calitatea inregistrari. Daca capacitatea canalului a camerei va fi ajustata la o valoare prea mica atunci in primul rand va avea loc o reducere clara a calitati imaginii ROI in afara spatiului ROI. Imaginea delimitata de aceasta functie va avea prioritet – calitatea acesteia este mai buna in comparatie cu cealalta parte.

 

Sunt numeroase utilizari ale functiei ROI; Intre cele mai importante putem sa mentionam:

  • Intrare la parcare – ROI este setat pe lumina de intrare ,
  • Parcare auto – ROI este setat pe locul de parcare,
  • Locul de plata (casa) – ROI este setat pe locul de plata si pe spatiu unde sunt clienti ,
  • Intrare in cladire – ROI este setat pe intrare ,
  • Intrare in vehiculul de transport public – ROI este setat pe lumina usi in spatiul presupus in care apare fata calatorului,
  • Aeroporturi – intrare printre porti – ROI este seta asemanator ca in mijlocele de transport public. 

  • Configurarea functiei ROI nu este complicata. Se face direct in camera IP – in general putem sa o gasim acolo unde configuram parametrii fluxului video. In functie de modelul camerei avem la dispozitie cel mai des 4 zone ROI. In unele modele putem de asemenea sa decidem in ce priveste calitatea imaginii, asta duce la marirea compresei celorlalte spatii (inraurirea calitatii).

     

    Fig. 2. Configurarea ROI – camera IP Hikvision

     

    In prezent ROI este o functie folosita mai ales in camere de inalta clasa. Totusi observand progresele tehnologice in domeniul de monitorizare video, putem sa fim siguri ca in viitorul apropiat va fi de asemenea accesibila in camere de clase mai joase.

     

    Folosirea acestei functii este deosebit de importanta in cazul utilizarii legaturilor de o mai mica capacitate a fluxului de date sau cand locul pe disc este limitat. Spatiul complet inregistrat in rezolutia 1080p sau mai mare genereaza o sarcina mare asupra capacitati fluxului de date si ocupa mult loc pe pe disc.

     

    Leave a Reply

    *