logo

ICR – Filtru mecanic infraroșu

Lumina infraroșie este o componentă a luminii naturale. Deși este invizibilă pentru ochiul uman, camerele industriale sunt foarte sensibile la aceasta. De aceea, în timpul funcționării camerei pe timp de zi este necesară utilizarea filtrului care va filtra razele infraroșii. Asigurând o cantitate adecvată de lumină naturală sau alt fel de lumină artificială, imaginea înregistrată de cameră este clară iar culorile sunt redate în mod adecvat. Dacă în senzorul camerei ar ajunge întreg intervalul de lumină vizibilă și infraroșie, aceasta ar avea un efect negativ asupra percepției nuanțelor și asupra calității generale a imaginii. Astfel aparte necesitatea de selecționare a razelor infraroșii și a limitării pătrunderii acestora în senzor, ceea ce rămâne în seama filtrului mecanic infraroșu (ICR).

 

În cazul unei iluminări mai slabe, iluminatorul IR pornește automat și sincronizează funcționarea filtrului ICR.

 

Diodele IR amplasate în jurul obiectivului camerei emit lumina infraroșie, iluminând totodată perimetrul acoperit de cameră. Din cauza faptului că filtrul este descoperit, camera este sensibilă la lumina infraroșie cu care au fost iluminate obiectele monitorizate. Astfel, camera poate funcționa chiar și în întuneric complet. Camera se comută în mod alb-negru, totuși – pierzând culoarea – se obține o imagine clară și concretă.

 

În funcție de modelul camerei, mecanismul de comutare a filtrului funcționează în moduri diferite. Totuși, în fiecare dintre cazuri îndeplinește aceeași funcție. Animația de mai jos vă prezintă funcționarea mecanismului filtrului infraroșu în camerele de tip APTI (fig. 1). În timpul comutării între modurile de lucru de zi și de noapte se aude un zgomot caracteristic – aceasta nu constituie o defecțiune.

 

Fig. 1. Funcționarea filtrului mecanic infraroșu (ICR) în camerele de tip APTI.

 

În zilele noastre majoritatea camerelor de tip Day/Night, adică care sunt adecvate înregistrării imagini 24 de ore din 24 sunt prevăzute cu ICR. Aceste camere sunt în principal dotate cu senzori CMOS, în care imaginea de ieșire este de o rezoluție sporită. Tendința este de a elimina la maxim interferențele legate de surplusul de raze infraroșii care pătrund în senzor. Camerele care nu sunt dotate cu un filtru mecanic infraroșu au acest element montat fix. Caracteristica spectrului unei astfel de camere este de fapt continuă, iar comutarea între imaginea color și alb-negru se efectuează prin intermediul electronicii camerei, care prelucrează într-un mod adecvat imaginea din senzor. Majoritatea acestor camere sunt modele analogice, cu senzori CCD, a căror eficiență de înregistrare a imaginii pe timp de noapte este îndestulătoare.

 

Leave a Reply

*