logo

Interfață SATA

SATA (Serial Advanced Technology Attachment) – magistrală de conectare în serie, proiectată de către Serial ATA International Organization și destinată comunicări între echipamentele de memorie, ca de exemplu hard discurile sau unitățile optice din calculatoare, înregistratoare, CCTV ș.a.m.d.

 

Fig. 1. SATĂ – mufă de pe hard disc și conectorul cablului pentru transmisia de date

 

Serial ATA este o nouă generație de sisteme de comunicare pentru unitățile de memorie în masă. Diferența față de standardul anterior, în cadrul cărui apărea magistrala paralelă, SATA este o interfață în serie, cu sistem de conectare punct-la-punct.

 

Fig. 2. Conectorul SATA în înregistratorul Hybro disponibil în oferta companiei Delta

 

Cablurile SATA permit transmisia de date pe lungimi chiar și de 1m. Conectorii și mufele au o formă specifică care împiedică conectarea greșită a acestora. Fiecare echipament este prevăzut cu un cablu de conectare separat (spre diferență de standardul ATA, în care pe o singură bandă largă pot funcționa două echipamente).

 

Standardul SATA facilitează modul HotSwap, care permite la conectarea și deconectarea hard discului fără necesitatea de oprire a calculatorului. Din punct de vedere tehnic, standardul Serial ATA are rezultate mult mai bune în transferul de date în comparație cu interfața ATA. Vitezele maxime de transfer de date diferă de generația interfeței SATA și sunt indicate în tabelul 1.

 

Tab. 1.

 

Varianta SATA Transmisia Viteza teoretică de transfer de date
1.0 1,5 Gb/s 150 MB/s
2.0 3 Gb/s 300 MB/s
3.0 6 Gb/s 600 MB/s

În prezent marea majoritate a echipamentelor care utilizează hard discuri conlucrează cu interfața SATA. Aceasta se aplică și în cazul înregistratoarelor digitale din cadrul camerelor industriale disponibile în oferta companiei Delta.

 

Pe piață este disponibilă și varianta externă a interfeței, numită e-SATA, care se folosește la conectarea discurilor externe.

 

Leave a Reply

*