logo

IVS – Analiza inteligentă a imaginii

Analiza inteligentă a imaginii Intelligent Video Surveillance – constă în prelucrarea imaginii înregistrate. Scopul funcției IVS este detectarea evenimentelor ale căror criterii au fost definite în prealabil.

 

În funcție de model, echipamentul poate fi prevăzut cu funcții IVS ca de exemplu:

 

Tripwire (Linia virtuală) – funcția activează alarma după depășirea de către obiectul aflat în mișcare pe sensul dat a liniei desenate. În timpul configurării trebuie să se stabilească sensul de mișcare al obiectelor față de care va fi declanșată alarma. Configurațiile posibile sunt A->B, B->A sau mișcare în ambele sensuri AB.

 

Secvențele video de mai jos prezintă funcția Tripwire (Linie virtuală):

 

 

 

 

Intrusion (Pătrundere) – permite descoperirea obiectului care intră sau iese în sau din zona protejată și declanșarea acțiunii de alarmă dorite.

 

Secvențele video de mai jos prezintă funcția Intrusion (Pătrundere)

 

 

 

Abandoned/Missing (Obiect abandonat/Obiect lipsă) – permite detectarea obiectelor abandonate în zona protejată sau permite informarea despre dispariția obiectului care anterior se găsea în zona definită.

 

Fig. 1. Secvența video prezintă funcția Abandoned/Missing (Obiect abandonat/Obiect lipsă)

 

Secvențele video de mai jos prezintă funcția Abandoned (Obiect abandonat/Obiect lipsă)

 

 

 

Secvențele video de mai jos prezintă funcția Missing (Obiect lipsă)

 

 

 

Scene Changing (Schimbarea scenei) – funcția permite detectarea schimbării scenei în cadrul imaginii. Echipamentul efectuează o comparare inteligentă a scenei. Dacă după comparare rezultă că, în cadrul scenei, au avut loc modificări, se va declara procedura de alarmă. Datorită acestei funcții vom fi informați asupra faptului acoperirii camerei (vedeți imaginea de mai jos – scena 1), își va schimba poziția (vedeți imaginea de mai jos – scena 2) sau o altă neregularitate va fi descoperită în cadrul imaginii.

 

 

 

People Counting (Numărarea persoanelor) – efectuează statistici ale obiectelor care au intrat și au ieșit din zona indicată. Datorită acestei funcții este posibilă obținerea de rapoarte zilnice, lunare sau anuale. Instrument pentru generarea graficelor (liniare sau cu bare). Aceste informații pot fi exportate.

 

Eficiența funcției depinde de:

 

1. Unghiul de instalare a camerei – unghiul dintre cameră și linia verticală trebuie să se găsească în intervalul 40° și 60°.

 

2. Capul persoanei – dimensiunea capului uman trebuie să depășească 100×100 pixeli în cazul unei imaginii cu rezoluția 1920×1080. Setările optime sunt atunci când dimensiunile capului ocupă între 1/18 și 1/7 din mărimea întregului cadru.

 

3. Fundalul – se recomandă amplasarea camerei într-o astfel de poziție ca fundalul să fie cât mai uniform.

 

Fig. 2. Exemplu de fundal uniform (simple background)

 

Secvențele video de mai jos prezintă funcția People Counting (Numărarea persoanelor)

 

 

Fig. 3. Imagine a graficului cu bare

 

Fig. 4. Imagine a graficului liniar

 

Face Detect (Detecția feței) – această funcție are ca scop detectarea fețelor umane în cadrul setat. Detectarea feței poate avea ca efect efectuarea unei fotografii, înregistrarea unei secvențe video sau activarea alarmei.

 

Factorii care influențează eficiența algoritmului de detecție a feței sunt: 

1. Unghiul dintre cameră și linia orizontului – trebuie să se găsească în intervalul 0° și 30°.

2. Mărimea și poziția feței – important este unghiul de înclinare a feței în funcție de cameră, iar fața vizibilă în cadru nu poate să fie sub dimensiunea de 100×100 pixeli.

3. Iluminarea – trebuie să fie omogenă și fără reflecții.

 

Fig. 5. Secvența video prezintă funcția Face Detect (Detecția feței)

 

Secvența video prezintă funcția Face Detect (Detecția feței)

 

 

 

Heat Map (Harta termică) – funcția care efectuează analiza de intensitate a mișcării. Datorită acestei soluție aveți posibilitatea de a stabili intensitatea populației în timp. Aceste sisteme sunt o soluție excelentă mai ales în cazul centrelor comerciale. Acestea permit măsurarea intensității traficului în anumite zile sau perioade orare. Astfel – foarte simplu – se poate evalua numărul de clienți și se pot demarca locurile care sunt cele mai populare. Harta termică indică în cadru intensitatea mișcării – prin intermediul culorilor. Culoarea roșie indică o intensitate sporită, în schimb culoarea albastră una redusa.

 

Fig. 6. Secvența video prezintă funcția Heat Map (Harta termică)

 

Fig. 7. Secvența video prezintă funcția Heat Map (Harta termică)

 

Audio Detect (Detecția sunetului) – se folosește la stabilirea dacă la intrarea audio au loc iregularități. După detectarea acestora, echipamentul poate efectua o fotografie, înregistra o secvență video sau activa alarma.

 

Leave a Reply

*