logo

Pelco-D, Pelco-P

Pelco-D/P sunt protocoale de comunicație folosite în principal la comandarea camerelor rotative.

 

Acestea sunt destul de asemănătoare. Deseori echipamentele sunt prevăzute cu comutatoare care permit utilizatorului alegerea tipului de protocol în cadrul aceluiași echipament. Acestea pot fi implementate printre altele și în tastaturile de comandă, înregistratoare sau pot fi utilizate sub forma unui program pentru calculator. Permit rotația camerelor, reglarea focalizării (focus), apropierea (zoom), ș.a.m.d.

 

Totuși, aceste protocoale se folosesc din ce în ce mai rar. Împreună cu apariția sistemelor analogice de rezoluție înaltă, ca de exemplu HD-CVI, AHD, HD-TVI, creatorii acestora au introdus propriile soluții folosite la comandarea camerelor rotative. Instrucțiunile de comandă Pelco sunt transmise împreună cu semnalul video. În cazul comandării prin intermediul protocolului Pelco, trebuie să se folosească o pereche adițională de fire.

 

De obicei transmiterea semnalului se execută prin intermediul cablului RS-485. Aceasta are loc într-o singură direcție, la distante de aproximativ 1 km. Echipamentul controlat nu răspunde la niciun fel de comenzi. Ambele sisteme au câmpul de adresare cu mărimea de 1 bait, permit așadar comandarea a până la 256 de echipamentelor conectate la magistrală. Nu este specificată o viteză de transmisie. De obicei, în cazul driverelor se poate alege dintre următoarele: 1200, 2400, 4800, 9600 bps. De asemenea, sunt disponibile și soluții wireless.

 

Aceste protocoale sunt deservite și de setul de comenzi extinse, așa-numitele preseturi. Acestea sunt seturi de comenzi definite de către utilizator, care permit funcționarea automatică a echipamentului. De exemplu, se poate defini traseul pe care se va deplasa camera în timpul funcționării automate, viteza cu care trebuie să se deplaseze, activarea funcției de revenire a camerei la punctul stabilit, fixarea camerei în poziția dorită, resetarea sistemului, pornirea/oprirea funcției traseului.

 

Ambele protocoale se caracterizează printr-o simplitate relativ mare. Întregul cadru se compune din 7 sau 8 baiți.

 

Cadrul protocolului Pelco-D:

 

Bait 1 Bait 2 Bait 3 Bait 4 Bait 5 Bait 6 Bait 7
Bait de sincronizare Adresa Comandă 1 Comandă 2 Date 1 Date 2 Suma de control

Bait de sincronizare – întotdeauna 0xFF.
Adresa – adresa logică a echipamentului comandat; se pot comanda până la 256 de echipamente.
Suma de control – suma modulo pe opt biți 256 cuantificată din baiți de la 2 la 6.
Comanda 1, Comanda 2 – acestea definesc, ce comandă trebuie să execute echipamentul; descrierea detaliată se găsește în tabelul de mai jos.
Datele 1, Datele 2 – indică cu ce viteză trebuie să se execute rotația și înclinarea camerei; valori cuprinse între 0 (stop) și 0x3F (viteză rapidă); 0xFF – viteză turbo.

 

 

Pelco-D Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
Comandă 1 Sens Rezervă Rezervă Scanare auto/manuală Pornește/oprește camera Închiderea irisului Deschiderea irisului Focalizare mai aproape
Comandă 2 Focalizare mai departe Depărtare Apropiere În jos În sus La stânga La dreapta Întotdeauna 0

Sensul – indică semnificația biților 3 și 4 în comanda 1.

 

Cadrul protocolului Pelco-P:

 

Bait 1 Bait 2 Bait 3 Bait 4 Bait 5 Bait 6 Bait 7 Bait 8
Bait de sincronizare Adresa Date 1 Date 2 Date 3 Date 4 Sfârșitul textului Suma de control

Bait de sincronizare – întotdeauna 0xA0.
Adresa – adresa logică a echipamentului comandat; se pot comanda până la 256 de echipamente.
Sfârșitul textului – întotdeauna 0xAF.
Suma de control – suma xOR cuantificată din baiți de la 1 la 7.
Datele 1, Datele 2 –acestea definesc, ce comandă trebuie să execute echipamentul; descrierea detaliată se găsește în tabelul de mai jos.
Datele 3, Datele 4 – indică cu ce viteză trebuie să se execute rotația și înclinarea camerei; valori cuprinse între 0 (stop) și 0x3F (viteză rapidă); 0xFF – viteză turbo.

 

 

Pelco-P Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
Date 1 Întotdeauna 0 Pornește camera Auto-scanare Oprește camera Închiderea irisului Deschiderea irisului Focalizare mai aproape Focalizare mai departe
Date 2 Întotdeauna 0 Depărtare Apropiere În jos În sus La stânga La dreapta Stop rotație

Leave a Reply

*