logo

Tipul de fibre optice

Din cauza formei miezului, fibrele optice se pot clasifica în plate – printre care se diferențiază cele în bandă și bifrigente (formante), și cilindrice.
Luând în considerare materialul din care au fost fabricate, miezurile se împart în: din sticlă, din material sintetic și lichide.
Din punctul de vedere al distribuției coeficientului de refracție a luminii n se diferențiază fibrele optice gradient sau surge.
În schimb, în funcție de numărul de moduri utilizate, pot fi diferențiate fibrele: unimodale și multimodale.

 

Cea mai simplă fibră optică platăse compune din trei straturi, dintre care cel central are un coeficient de refracția mai mare decât straturile exterioare. Propagarea luminii în strat este limitată într-o singură direcție sau în două – în cazul fibrelor optice cu bandă. Fibrele optice sunt utilizate printre altele în laserele cu semiconductori sau în sistemele integrate de fotonică.

 

Fig. 1. Exemple de fibre optice plate

 

A – stratul fibrei optice

B – suport

C – căptușeală

Fibrele optice cilindrice cu simetrie în cerc sunt fabricate dintre-u miez învelit cu o căptușeală cu un coeficient de refracție mai mic. Totul este acoperit cu o căptușeală din lac și materiale sintetice, ceea ce asigură atât o durabilitate mecanică mai bună cât și o rezistență sporită la condițiile externe.

 

Fig. 2. Exemplu de fibră optică cilindrică

 

A – miez

B – căptușeală

C – strat lăcuit

D – căptușeală lăcuită

E – căptușeală de întărire

F – căptușeala exterioară

Fibrele optice cilindrice se utilizează oriunde aveți nevoie de o transmisie rapidă și fără pierderi a unor cantități sporite de date, atât în echipamentele de telecomunicații cât și în aparatura științifică sau procesele industriale.

 

Tab. 1. Lista tipurilor de fibre optice în funcție de construcția miezului în raport cu căptușeala (NA – apertura numerică, 2a – diametrul miezului)

 

Tip fibră optică Profil 2a [μm] n1(r) 0<r<a Informații suplimentare
1 fără căptușeală 100 – 1000 1,45≤const n1≤1,65 se folosește la cercetarea primară a masei de sticlă; dimensiunea 2a ajunge uneori până la 1 cm
2 cu două straturi
tip W
110 – 250 const
3 lichid
(liquid core)
50 – 80 const căptușeală din cuarț
n2=1,4585
n1=1,483
4 gradat convex
(gradient)
50 – 500 n1(r)

0,27≤[NA]≤0,34

5 gradat concav
(gradient concav)
80 – 100 n1(r) a<rm<b
6 unimodală cu miez subțire 3 – 10 const 0,2≤[NA]≤0,3
7 unimodală cu miez gros 30 – 500 const 0,2≤[NA]≤0,3
8 multimodală 50 – 1000 const 0,02≤[NA]≤0,08

În tabelul nr 1 au fost prezentate probele de sistematizare a fibrelor optice în baza corespondențelor dintre fibra conductoare (miezul) și cea protectoare (ecranul). Această sistematică a fost propusă în anul 1978 de către profesorul B. Paszkowski în cadrul publicației Fibrele optice.

 

În telecomunicații și în sistemele multimedia sunt utilizate de obicei numai trei tipuri de fibre optice, care diferă prin diametrul miezului: 9μm – unimodală și 50μm și 65μm – multimodale. Diametrul cel mai des utilizat pentru căptușeală este identic, fiind de 125μm.

 

Leave a Reply

*